Limba română, întrebare adresată de andre9i, 9 ani în urmă

Va roggggg , ca nu știu !!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
2

Fragmentul preluat din  "Chirita in Iasi..."de Vasile Alecsandri se incadreaza in genul dramatic prin prezenta particularitatilor operei, atat la nivel formal cat si de continut.

In primul rand, textului este alcatuit din acte si scene, parcurgandu-se mai multe trepte narative si desfasurari de situatii din mai multe perspective.  

Modul fundamental de expunere este dialogul, cu rol de accentuare al caracterului dramatic si de conturarea a evolutiei actiunii generata intre personaje. Comunicarea se realizeaza prin intermediul schimbului de replici, precedat de numele personajelor "Afin: Ai lesinat?..." De asemenea prezenta didascaliilor (indicatii scenice) au ca scop precizarea activitatii scenice, orientand astfel cititorul asupra jocului actorilor: "(punandu-se pe un scaun)", ("Sade") , etc.

Se remarca prezenta comicului de LIMBAJ, ce reiese prin greseli lingvistice, fapt ce confirma incultura si pretentii nerealiste: "zdragoni", "boierinasi", "frantuzasca" (greseli fonetice), comicul de SITUATIE: gasirea pretendentilor potriviti fetelor Chititei, prin asociere la situatie materiala "stii c-avem doua fete mari?...", comic de INTENTIE - Alecsandri isi propune prin apel la ironie sa satirizeze defecte grave ale societatii : falsa pretentie a Chiritei prin aspiratie la clasa sociala inalta"...pentru ca au vite, de aceea sa-mi fac eu blestemul ca sa le dau copilele?...sa prind gineri prin Iesi"  


Alte întrebări interesante