Limba română, întrebare adresată de pashatokiio2008, 7 ani în urmă

VA ROOG AJUTATIMA
Rezumat la fragmentul Veste trasnet! (romanul Rebela de Claudia Partole)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de camillanervo
1
Am citit cartea, am închis-o și am rămas cu un gust amar… Gândul că avem în societate atâția adolescenți rămași fără părinți (aceștia fiind plecați peste hotare) sau care trăiesc doar cu un singur părinte (din cauza divorțului), nu-mi dă pace nici acum. E o carte cu prea multă durere, prea adevărată, prea atinge multe coarde ale sufletului…

Claudia Partole a știut atât de bine să contureze portretul majorității adolescenților de azi, încât pur și simplu te lasă fără cuvinte și te ademenește să continui lectura chiar de la primele pagini citite. Nu poți lăsa cartea din mână până când nu mai citești o pagină, și încă o pagină. Iar într-un final, rămâi cu multe teme pentru acasă și subiecte de analizat.

Cartea este de fapt un jurnal al unei adolescente, Paula, și include confesiuni ale acesteia. Paula ajunge la psiholog, care o îndeamnă să scrie tot ce gândește, ce o doare, iar ea asta face. Fiind martoră la divorțul părinților, aceasta nu îndrăznește să le comunice lor toată durerea, ci se confesează jurnalului. Fragmente din discuțiile cu colegii, cărțile citite (fata asta chiar citește!), citate luate de pe Facebook (care o inspiră pe Paula), poezii, de toate găsim în acest jurnal.

Oricine va citi cartea, adolescent sau vârstnic, se va regăsi, căci autoarea a avut grijă să o adapteze pentru toate vârstele. Adolescenții vor înțelege că nu sunt singuri cu problemele lor, că mai sunt pe lumea asta încă o grămadă de tineri care au aceleași dificultăți sau trăiri. Părinții, la rândul lor, probabil că vor încerca să-și înțeleagă mai bine copiii și vor fi mai atenți la cum și ce vorbesc, dar și la cum se comportă, iar bunicii vor înțelege cât de important este să-și iubească nepoții și să îi ajute cu sfaturile lor prețioase. Pe toți cartea ne ajută să înțelegem mai bine universul adolescentin, care nu e deloc simplu.
Alte întrebări interesante