Limba română, întrebare adresată de spartacoman3336473, 8 ani în urmă

va rooog muuult !! ex 2 si 3 !!! dau coroana + 15 puncte

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
2. a lua foc=a se enerva
parere de rau=remuscari
a face rost= a obtine
a baga de seama=a include
a da de stire=a vesti

spartacoman3336473: multumesc!! Dar ex 2 are si punctul B
Răspuns de bujoreanuelena20
1

2. a. a arde, regret , a obtine, a observa, a vesti

3. M-a ciupit un tantar pe mana.(ciupit= piscat, intepat)

   Am ciupit un colt din prajitura aceea.(ciupit= furat, luat, rupt putin)

2.b. Era o zi senina de toamna, iar Ionel trebuia sa isi termine tema inainte sa ajunga la scoala. Seara trecuta a adormit inainte sa apuce sa isi deschida caietul. Dimineata a bagat de seama ca avea mult de scris la romana.

       Ionel a deschis caietul si a inceput sa scrie, si sa scrie, si sa scrie...Pixul aluneca pe foile caietului, ca o masina de curse cu motorina albastra pe un raliu alb ...Iar Ionel era pilotul de curse... Si vedea cum lasa in urma randuri, randuri, randuri , dar vedea cum urmatoarea foaie alba se intoarce nemiloasa stiind ca trebuie trecuta si ea pe sub pix, si cum exercitiile nu se mai terminau. Dupa-amiaza, cand Ionel trebuia sa plece la scoala, a constatat cu parere de rau, ca nu a reusit sa isi termine tema, dar a plecat asa la scoala.

          In drumul sau, isi facea griji ca va fi ascultat, ca i se va verifica tema, vedea paginile neiertatoare ale catalogului deschizandu-se in dreptul sau...Cand, simte pe umar o mana prietenoasa-era Georgel, colegul sau de banca. Ionel il intreaba daca a reusit sa termine tema, dar Georgel a zis simplu ,, Noi nici nu am avut tema!" .

          Ionel simti cum i se ia o piatra de pe inima. Asadar, nu avuseera nicio tema, dar isi notase el gresit! Si cat de mult se speriase ca nu va termina de scris, cat de mult incercase el sa termine! Ei bine, putin mai multa munca nu strica nimnui niciodata!

   


spartacoman3336473: Multumesc!!
bujoreanuelena20: Sie umultumesc pentru coroana!
Alte întrebări interesante