Chimie, întrebare adresată de ciotoroschipaulakari, 8 ani în urmă

VA ROOOOOOOOOG MUUUUUULT URGEEENTTT​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioana0099
1

a) Atomul de carbon are 4 covalente. asta inseamna ca se poate lega numai prin 4 legaturi.  Astfel, primul atom de carbon este legat de celalalt printr-o legatura dubla deci practic doua dintre cele patru covalente ale carbonului sunt satisfacute.

Asta inseamna ca mai avem doar doua covalente libere ce pot fi completate cu 2 hidrogeni. Greseala in aceasta formula o reprezinta faptul ca au fost pusi 3 atomi de H si astfel se depaseste numarul maxim posibil de covalente (liniute). Deci, fiecare atom de carbon poate avea maxim 4 liniute prin care sa se lege de alti substituenti (atomi de H sau diferite grupe).

Aceeasi problema exista si la cel de-al doilea atom de carbon.

La ultimul atom de carbon nu este nimic gresit intrucat acesta se leaga prin 3 liniute de atomi de H si printr-o singura liniuta de restul catenei.

Formula corecta este: CH2=CH-CH3  

b)In cazul atomilor de carbon implicati in legatura dubla la unul avem doi atomi de H si noua ne trebuie doar unul pentru ca legatura de la H cu legatura dubla si cu legatura simpla dau 4 legaturi adica numarul maxim.

La celalalt atom de carbon implicat in legatura dubla ne mai trebuie un H pentru a satisface toate cele 4 covalente.

O alta problema este la atomul de C care are legat de el un singur hidrogen. El este legat de alti doi atomi de C prin 2 legaturi simple si de un atom de H. Astfel mai trebuie completat cu un H pentru ca numarul de legaturi sa fie egal cu 4.

 c)Nu mi se pare ca formula este gresita. Aceasta este formula alcoolului etilic/etanol.


ciotoroschipaulakari: MULȚUMESC MUUUULT
ioana0099: Cu placere!
Alte întrebări interesante