Limba română, întrebare adresată de clao, 8 ani în urmă

VAAA ROOOG!!Raport carte-film "Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi".Am gasit pe site ul liceunet, dar nu am cont.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balitamonica
41

Răspuns:

Comparație între roman și film :

Intre film și carte există mai multe diferențe. De acestă data, se pot observa diferențe semnificative între carte și film, spre exemplu numele protagonistului este complet schimbat. Ștefan Gheorghidiu este personajul principal din romanul lui Camil Petrescu, este student la filozofie și este căsătorit cu Ela, și ea studentă. Acest aspect este prezentat diferit în filmul lui Sergiu Nicolaescu, care ni-l prezintă pe Ștefan, sub numele de Tudor Gheorghiu, locotenent, căsătorit cu Lena.

Intriga poveștii începe în momentul în care protagonistul primește o parte mare din moștenirea unchiului răposat, Tache Gheorghidiu. În film facem cunoștință cu Luca Mavrodin, care este, de fapt, bunicul lui Tudor. Acesta organizează o întâlnire cu toate rudele și le impune anumite condiții pentru a putea intra în posesia moștenirii. Tudor este singurul care refuză, dar spre mirarea tuturor el este cel care rămâne cu o bună parte de avere, după moartea bunicului. Elementul de bogăție, moștenirea rămasă, reprezintă o asemănare, deoarece personajul lui Camil Petrescu rămâne, de asemenea, cu o mare parte din moștenirea unchiului său.

Și în fim se păstrează secvența în care un unchi încearcă să îl convingă pe protagonist să cumpere fabrica de metalurgie. În film este vorba despre unchiul Costache în timp ce în carte, propunerea venind din partea unchiului numit Nae Gheorghidiu, care își dorește să îi influențeze pe cei cărora li s-a împărțit averea să îi acorde lui banii pentru achiziționare.

Cartea și filmul, deși merg pe același fir narativ, în încercarea de a relata aceeași poveste, însă putem observa o serie de asemănări și deosebiri.

În carte ni se spune că Ștefan Gheorghidiu, personaj principal al cărții, pleacă cu treabă la Azuga, în timp de actorul filmului Tudor Gheorghiu pleacă la Sinaia. În ambele situații însă, la întoarcerea soțului acasă, se crede că soția a fugit împreună cu amantul Nicolau, numit în film, respectiv Grigoriade, în roman, situație care se dovedește a fi neadevărată, reușind să se soluționeze în momentul în care, în ambele situații, soțul găsește o scrisoare de la una dintre prietenele nevestei, Anișoara, respectiv Petra, care o invită la ea acasă, în perioada în care soțul este plecat de acasă cu treburi.

Finalul este și el marcat de diferențe. Cartea ni-l prezintă pe Ștefan Gheorghidiu ca un om demoralizat, gata să renunțe la tot ceea ce l-a legat și încă îl mai leagă de trecutul său, fapt ce se ciocnește puternic de finalul filmului, care ne arată sfârșitul personajului Tudor Gheorghiu, care este condamnat la moarte, în urma mărturisirii faptului că a dezertat, acesta este executat prin împușcare.

Alte întrebări interesante