Limba română, întrebare adresată de Gigigel, 8 ani în urmă

Valorificam va rog repede dau coroana

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabiene3005
0

Răspuns:

"Era o zi senina de vara, dupa-amiaza, razele soarelui ardeau insuportabil, iar atmosfera orasului era inabusitoare. Oamenii purtau palarii sau umbrele pentru a se feri de caldura dogoritoare ca intr-un desert. Adevarat cupor incins acest sfarsit de august!

Matei, Raluca si Paul sunt colegi, vara aceasta au avut examenul de testare nationala si au ales sa urmeze acelasi liceu. S-au intalnit in parcul cel mare din oras ca sa scape de caldura torida a strazilor. Umbra copacilor ii atrage cu racoarea ei. Cei trei colegi se indreapta spre o banca din parc pentru a savura inghetata cumparata de la chioscul de langa intrarea in parc.

- Imi place inghetata de ciocolata la nebunie, zice Matei in timp ce manca inghetata maronie ce incepuse sa se prelinga pe marginile cornetuluim

- O prefer pe cea de vanilie, adauga Paul... nu lasa pete atat de evidente! Ha! Ha !

Deodata isi ridica o mana si rupe cu nesaț o creanga din copacul de pe marginea aleii si o pune deasupra capului ca pe o umbrela. Matei rupe si el doua crengi, una pentru el si alta pentru Raluca. Cei trei cauta o banca libera sa se aseze.

Doi domni in varsta stateau alaturi pe o banca in apropiere. Ochii lor au ramas pironiti asupra celor trei crengi de copac pe care cei trei copii le fluturau veseli in timp ce rupeau crengute din ele, se loveau in joaca, apoi le aruncau pe jos. Distractia le-a fost insa intrerupta de vocea blanda, dar dojenitoare a unuia dintre cei doi domni:

- Hei! Vad ca va place la umbra racoroasa a copacilor din parc!

- Da, este minunat! Adevarata oaza de viata pe caldura asta ucigatoare, raspunde Paul.

- Viata oamenilor fara cea a copacilor e imposibila! Imi aduc aminte bine cum ne spunea profesorul de biologie, raspunde domnul cu un zambet melancolic.

- Si noi invatam despre astfel de lucruri la scoala, adauga Raluca.

- Dar le-ai uitat daca sunteti in vacanta? adauga celalalt domn; privind insistent la crengile din mainile copiilor, deja ofilite de caldura si zdrelite de hârjoana lor.

Copiii se uita cu stanjeneala unii la altii; zambetul dispare de pe fata lor.

Cei trei se ridica de pe banca si se indreapta grabiti spre iesirea din parc. Vorbele calde si intelepte ale celor doi domni i-au facut sa inteleaga ca prin joaca lor nesabuita, au adus un ,,atentat" la viata si la viitor. Grija fata de mediul inconjurator nu poate fi ,,in vacanta" nicio clipa! "

Si ce subliniezi:

1.Nominativ: zi;

2.Genitiv: soarelui;

3.Dativ: orasului;

4.Acuzativ: Raluca;

5.Vocativ: Ha! Ha!

Explicație:

Alte întrebări interesante