Fizică, întrebare adresată de Zlatan, 9 ani în urmă

Variatia energiei cinetice este egala cu lucrul mecanic efectuat pentru a duce corpul din stare initiala in stare finala. Daca am un corp care urca pe un plan inclinat cu frecare si se opreste la un moment dat, daca scriu teorema variatiei energiei cinetice,aceasta va fi egala cu energia cinetica initiala + suma lucrurilor mecanice efectuate de cele 2 forte ( greutatea tangentiala si forta de frecare) . Mai exact : Ec - Eci = LFf + LGt. E corect aplicata?

Si inca o intrebare : Am un scripete peste care se afla un fir la capetele caruia se afla 2 corpuri de mase egale. Daca pun un corp de o masa m peste unul din corpuri,atunci ce forte vor actiona doar pe acea parte? greutatea corpului initial, greutatea corpului adaugat si reactiunea corpului initial? Multumesc!


escu: Cine este Ec si cine este Eci?
Zlatan: Ec = energia cinetica finala si Eci = Energia cinetica initiala. Imi pare rau ca am raspuns cu intarzieri !
Zlatan: Ec - Eci ar fi delta Ec
escu: ok. Din enunt rezulta ca acel corp se opreste pe planul inclinat, deci Ec este zero si atunci bilantul energetic se scrie tinand cont ca Ec=0
Utilizator anonim: Nu poti pune enuntul celor doua probleme?
Utilizator anonim: Adica...ar fi mai simplu sa am enuntul problemelor in fata
Zlatan: La baza planului,corpul are o anumita energie cinetica. Urcand pe plan,din cauza fortei de frecare,acesta se va opri la un moment dat si va parcurge o distanta d. Eu trebuie sa calculez acea distanta "d". Si m-am gandit cu teorema variatiei energiei cinetice , Ec - Eci = LFf + LGt, considerand Ec(energia finala) = 0,deoarece corpul se opreste,iar Eci ( energia cinetica initiala) este cea de la baza planului. E corect scrisa relatia,nu ?
Zlatan: Iar la problema a doua,am un scripete si peste el este trecut un fir inextensibil. Firul are la capete 2 corpuri de mase egale. Pun un corp de masa mai mica peste unul din corpuri. Ce forte vor actiona pe partea in care am pus corpul de masa mai mica peste cel de masa mai mare? Cele 2 greutati si reactiunea corpului de masa mai mare?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
1)Pentru a calcula distanta d folosesti urmatoarea formula: d=v0^2/[2g(sina+ycosa)](obs:y-coef.frecare;nu mai stau sa-ti scriu demonstratia) 2)Vor actiona greutatea corpului mai mare,greutatea corpului mai mic si reactiunea(forta normala) dintre corpul mai mic si corpul cel mare.

Utilizator anonim: Daca vrei demonstratia de la formula de la problema 1 sa-mi spui si ti-o trimit pe privat
escu: Fortele care actioneaza sunt cele doua greutati in jos, tensiunea din fir in sus si forta de inertie tot in sus deoarece corpurile vor cobora accelerat, astfel incat echilibrul fortelor se scrie T+Fi=(M+m)*g. Din aceasta relatie poti sa scoti ce se cere in problema, cel mai des acceleratia. Mai ai nevoie de o ecuatie ca sa scoti T. Daca e cazul, discutam pe un caz concret. Vacanta placuta!
Zlatan: Ok. Multumesc! Si mai este si reactiunea corpului de masa mai mare asupra celui mai mic? Eu trebuie sa calculez forta cu care apasa corpul de masa mai mica asupra celui mai mare. Nu ar trebui sa fie greutatea corpului mai mic?
escu: Acum ai o situatie concreta! Asupra corpului mai mic actioneaza fortele: greutatea lui in jos (m*g), forta de inertie (m*a) in sus si forta de reactiune R. Echilibrul fortelor se scrie G=m*a+R de unde scoti R. Vacanta placuta!
Zlatan: Multumesc mult! :)
escu: Cu mare placere!
Alte întrebări interesante