Limba română, întrebare adresată de adiaditzu9, 8 ani în urmă

Venere si Madona este un titlu semnificativ si sugestiv pentru intențiile poetului întrucât


albatran: dac vrei pt intrebarea pe punctre, vezi ca am raspuns si acol, pe scurt, la un coleg/o colega
albatran: https://brainly.ro/tema/5511229

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
14

Venere si Madona este un titlu semnificativ si sugestiv pentru intențiile poetului întrucât ...............face referire la bipolaritata sufletului feminin (uman de fapt).

O mai lunga paranteza culturala..poti sa sari.

Se refera  , in ordinea sa,  atat partea erotica de zeita a dragostei Venere (Afrodita la greci) cat si, in  Madona (Fecioara Maria)*la  intruchiparea maternitatii si dragostei  fara origine in "dragostea lumeasca"= erotism . Consideram stiut ca, in religia  crestina, Fecioara Maria l-a conceput pe Iisus Christos fara a 'cunoaste" vreun barbat.De asemenea , la ortodocsi si catolici ea nu a cunoscut barbat (pe Iosif) nici dupa nasterea lui Iisus; la ortodocsi se considera ca si nasterea a fost "mai presus de fire" deci Fecioara Maria este PURUREA Fecioara, inainte, in timpul cat si dupa nasterea lui Iisus.

Din pdv religios si cultural Eminescu afost o pesonalitate  framantata, cu adevarat romantica. A scris si o poezie inchinata Fecioarei Maria,( "Rasai asupra mea') a scris (in perioada ultima,  de ratacire, datorita presiunii psihice si sociale  puse asupra sa, ca era "prea" patriot- "si mai potoliti-l pe Eminescu!") si unele versuri neadresabile publicului larg, continand un vocabular asemanator cu cel din " Povestrea ...povestilor" de Ion Creanga... .Mihai Eminescu, in cadrul experienelor personale erotice si sentimentale a fost neimplinit/nefericit-vezi "Pe langa plopii fara sot" sau , triunghiul , sa ii zicem literar "din cauza fetelor care trag cu urechea" ** " :Veronica Micle, Mihai Eminescu, I.L Caragiale. Deci perceptia lui in alb si negru asupra Eternului si Infinitului feminin este absolut corespunzatoare propriei vieti si experiente. In acest sens titlul este sugestiv si potrivit.

Ca la orice opera artistica, diversi receptori pot intelege lucruri diferite.

In privinta poeziei, aceasta are 2 parti.Cea inchinata Venerei priveste femeia , frumoasa , dar rece (chiar rea) , ce ii refuza dragostea admiratorului poet, si isi daruieste doar exteriorul, imaginea, pictorului.Respins si frustrat, poetul se exprima dur "Eu făcut-am zeitate dintr-o palidă femeie,

Cu inima stearpă, rece și cu suflet de venin!"

In adoua parte, vazand ca a ranit cui vorba,  femeia este 9re) vazuta 'copila" (fecioara sufelteste), este (re)gasit eternul femin daruitor, in orice aparenta, chiar in cea de zeita curtezana rece.Poetul ajunge sa isi depaseasca experientele personale si sa....venereze femeia, asa cum este ea; mistrioasa sau  dura, Venera sau Madona sau si una si alta un Etern Mister.Precum e si  iubirea care nu poate fi pictata doar in alb sau negru, nu poate fi redusa la aspecte unilaterale, in functie de etapele culturale ale omenirii: anticii pretuiau erotismul, iar clasicii, cumintenia si maternitatea.

"Suflete! de-ai fi chiar demon, tu ești sântă prin iubire,

Și ador pe acest demon cu ochi mari, cu părul blond. "

Super poezie, super poet!!Sugestiv titlu.De (re)citit in diverse etape al vietii!!

* Madona/Nostra Dona( de Los Angeles, de unde numele prescurtat al orasului...::) )  , este Fecioara Maria la catolicii de limba latina: italieni, in special; si nu cantareata pop rock Luise Ciccone cu  nume de scena..omonim,  luat din considerente de fronda/soc, ea avand un mesaj exact CONTRAR celui crestin.

**citat din Alphonse Allais - Culegerea de povestiri umoristice "Sa fim sobri"




albatran: sorru nu a iesit tot
albatran: rescriu
albatran: gata
Alte întrebări interesante