VI. Citiţi cu atenţie textul de mai jos: Preoţii trebuie să dea un exemplu de bună purtare, pentru a-i atrage pe credincioşi spre biserică. De aceea, trebuie să-şi dea silinţa să-i adune în jurul lor pe copii, nu doar pe cei din familiile bogate, ci şi pe cei săraci, şi să înfiinţeze şcoli pentru băieţi. În fiecare mănăstire, cărţile religioase să fie corectate, la fel psalmii ori cântările, şi corect copiate de călugări. (decretul lui Carol cel Mare, secolul al VIII-lea) Pornind de la acest text, răspundeţi la următoarele cerinţe:
1.Precizaţi cine nu putea studia în şcolile despre care vorbeşte textul.
2. Precizaţi de ce Carol cel Mare este numit părintele şcolilor europene.
3. Menţionaţi o asemănare şi o deosebire între şcolile din vremea lui Carol cel Mare şi cele din zilele noastre.
4. Cum se numeşte statul condus de Carol cel Mare şi ce titlu poartă conducătorul după 25 decembrie 800?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Cele care nu puteau stidia in scolile despre care vorbeste textul sunt fetele.
2. Carol cel Mare este numit parintele scolii europene deoarece a dat decretul in care specifica educarea tuturor copiilor, neimportant fiind rasa, familia din care provin si sa infiinteze scoli cu ajutorul preotiilor, ce se vor stradui pentru a acorda copiilor, baietiilor o educatie mai buna.
3. O asemanare intre scolile din vremea noastra si scolile din vremea lui Carol cel Mare este aceea de acordare egala de sanse, adica nu doar anumiti copii merg la scola, ci toti au drepturi egale de a merge la scoala.
O depsebire intre scolile din vremea noastra si scolile din vremea lui Carol cel Mare este aceea ca doar baietii mergeu, atunci la scoala, iar acum au dreptul toti copii, fara discriminare de gen.
4. Statul condus de Carol cel Mare se numeste Sfantul Imperiu Roman de natiune germanica.
Dupa 25 decembrie 800, el primeste titlul de Imparat.