Limba română, întrebare adresată de snsjsn, 8 ani în urmă

viata si activitatea lui Vasile Alecsandri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirela931
2

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie S.N. 2 august 1821, undeva în ținutul Bacăului, Moldova — d. 22 august S.N. 3 septembrie 1890, Mircești, județul Roman, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri (1792-1854) și al Elenei Alecsandri (născută Cozoni; 1800-1842). După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. Locul nașterii sale este incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza județului Bacău. A avut un frate, Iancu Alecsandri și o soră, Catinca Alecsandri, căsătorită cu Constantin Rolla, boier și om politic român, militant înfocat pentru Unirea Principatelor Române (1859) și ministru în mai multe rânduri în guvernele Moldovei.

Tatăl acestuia, Vasile Alecsandri (1792-1854) s-a căsătorit în 1816 sau în 1817 cu Elena Cozoni, fiica pitarului Dumitrache din Târgu Ocna. În anul 1818, tatăl poetului s-a ocupat printre altele și cu comerțul cu sare, conducând caravanele de sare de la Târgu Ocna spre râul Prut, pentru export (vezi Drumurile sării de la Târgu Ocna).[8]

Alecsandri și-a petrecut copilăria la Iași și la Mircești, unde tatăl său avea o moșie și unde a revenit pe întreaga durată a vieții sale să-și găsească liniștea. A început învățătura cu un dascăl grec, apoi cu dascălul maramureșean Gherman Vida.

Între anii 1828 și 1834, s-a deschis la Iași pensionul lui Victor Cuenim. Spătarul Alecsandri l-a înscris pe fiul său la pensionul francez, unde a studiat alături de Mihail Kogălniceanu și de Matei Millo, actorul de care l-a legat o mare prietenie și admirație și pentru care a scris Chirițele și o mare parte din Cânticelele comice

activitate culturala

in 1863 ia naștere la Iași societatea Junimea, al cărui membru onorific a fost până la sfârșitul vieții. În anul 1867 este ales membru al Societății literare române, devenită Academia Română.

Cu ocazia serbărilor de la Putna din 1871, poetul trimite două cântece care au însuflețit marea masă de oameni: Imn lui Ștefan cel Mare și Imn religios cântat la serbarea junimei academice române. În același an Titu Maiorescu publică în Convorbiri literare studiul Direcția nouă în poezia și proza românească în care spune: „În fruntea noii mișcări e drept să punem pe Vasile Alecsandri. Cap al poeziei noastre literare în generația trecută, poetul <Doinelor și lăcrimioarelor>, culegătorul cântecelor populare păruse a-și fi terminat chemarea literară (...). Deodată, după o lungă tăcere, din mijlocul iernei grele, ce o petrecuse în izolare la Mircești, și iernei mult mai grele ce o petrecuse izolat în literatura țării, poetul nostru reînviat ne surprinse cu publicarea Pastelurilor ...

Răspuns de kowalskilorenamaria
1
Biografie Alecsandri Vasile

Vasile Alecsandri (n. 1819 - d. 1890) poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician roman, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea.

21 iulie 1821 - se naste la Bacau, fiind fiul medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei Cozoni.

1827 - Dupa ce familia se stabileste la Iasi, viitorul poet studiaza in particular cu Gherman Vida, un impatimit carturar de origine maramureseana.

1828 - Vasile Alecsandri - tatal cumpara mosia Mircesti in lunca Siretului, spatiu imortalizat in Pasteluri.

1834 - Impreuna cu alti tineri boieri moldoveni, printre care viitorul domn Al. I. Cuza si pictorul Negulici, este trimis la studii la Paris, unde isi da bacalaureatul in anul 1835.

1837 - Pregateste un bacalaureat in stiinte, urmand cursurile Facultatii de Inginerie, pe care n-o termina.

1838 - Apar primele incercari literare in limba franceza: "Zunarilla", "Marie", "Les brigands", "Le petit rameau", "Serata".

1839 - Vine in tara si ocupa un post in administratie pana in 1846. Impreuna cu Costache Negri face o calatorie in Italia care il inspira pentru a scrie nuvela romantica "Buchetiera de la Florenta".

1840 - Apare la Iasi revista Dacia literara; aici publica nuvela "Buchetiera de la Florenta". Directia Teatrului National din Iasi este preluata de V. Alecsandri, C. Negruzzi si M. Kogalniceanu.

1843 - Apare, in Albina Romaneasca, unde publica "Tatarul", prima poezie care va face parte din ciclul "Doine si lacramioare". Tot acum scrie poeziile "Baba Cloanta", "Strunga", "Doina", "Hora", "Crai nou".

1845 - Cu ocazia seratelor literare de la Manjina o cunoaste pe Elena, sora prietenului Costache Negri, de care se indragosteste si careia, dupa moartea timpurie, ii dedica poezia "Steluta". Nu se va casatori toata viata.
1847 - Moare Elena Negri; ciclul "Lacramioare" ii este dedicat in intregime.
1848 - Scrie poezia "Catre romani", intitulata mai tarziu "Desteptarea Romaniei". Este unul dintre fruntasii miscarii revolutionare din Moldova, redactand impreuna cu Kogalniceanu si C. Negri Dorintele partidei nationale din Moldova, principalul manifest al revolutionarilor moldoveni. Dupa infrangerea miscarii, exilat, calatoreste in Austria si Germania; se stabileste la Paris, unde se intalneste cu alti militanti munteni; din perioada exilului dateaza poeziile "Adio Moldovei" si "Sentinela romana".
1859 - Este numit de domnitorul Al. I. Cuza ministru al afacerilor externe; va fi trimis in Franta, Anglia si Piemont pentru a pleda in scopul recunoasterii Unirii.
1863 - Ia nastere la Iasi societatea Junimea, al carui membru onorific a fost pana la sfarsitul vietii.
1886 - Titu Maiorescu publica in Convorbiri literare articolul "Poeti si critici"; acesta se incheie cu o privire sintetica asupra operei lui Alecsandri: "a lui lira multicolora a rasunat la orice adiere ce s-a putut destepta din miscarea poporului nostru in mijlocia lui. In ce sta valoarea unica a lui Alecsandri? In aceasta totalitate a actiunilor sale literare".
22 august 1890 - Vasile Alecsandri se stinge din viata dupa o lunga suferinta, fiind inmormantat cu tot onorul la conacul sau de la Mircesti.
Alte întrebări interesante