Limba română, întrebare adresată de andreeanicoleta20, 9 ani în urmă

vreau compunerea nunta gazelor de la Calin file din poveste urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mersiDenny
6
  In ultima parte a fragmentului, Eminescu descrie nunta gazelor care are loc in acelasi cadru feeric ca si nunta imparateasca.
  Daca la prima nunta masa era deja pregatita, la pregatirea mesei micilor vietati iau parte toti, fiecare dupa priceperea si rostul lui.
  Furnicile trec ''ducand in gura de faina marii saci'' pentru pregatirea placintelor si a colacilor, iar albinele ''aduc miere, aduc colb marund de aur'' din care cariul va face cercei. Vietatile apar personificate, fiindu-le evidentiate harnicia si priceperea.
  Este infaisata apoi alaiul nuntii in prim plan aflandu-se greierele vornic, insotit de nuntasii veseli. Este prezent si un bondar rotund in pantec, care prin comportare ''somnoros pe nasca popii glasuieste-ncet un cantec'' si tinuta '' in vesmant de catifele ''sporeste farmecul nuntii.
  In caleasca se afla un mire flutur ''cu mustata rasucita'' simbolizand cochetaria masculina.
  Nu lipsesc din apropierea mirelui nici lautarii care nu sunt altii decat tantarii iar norodul curios este reprezentat de multimea gandacilor si a carabusilor.
  Prezenta miresei ''iar mireasa viorica i-asteapta-ndaratul usii'' sugereaza gingasia, timiditatea si emotia puternica. Diminutivele ''voinicel'' si ''glasuieste incet'' precum si comparatia ''ca popii'' il infatiseaza pe bondar imitand rolul preotului.
  Poemul se incheie prin interventia greierului vornic care cere permisiunea de a porni nunta gazelor alaturi de cea imparateasca. Portretul sau realizat cu duiosie si umor aminteste prin submnitate de portretul craiului.
  Nunta gazelor este tipic taraneasca prin organizare si desfasurare, prin alai si veselie. Atmosfera este sarbatoreasca pentru ca intreaga natura este insufletita prin intermediul personificarilor.
Alte întrebări interesante