Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Vreau definitia atributului substantival  apozitional . 
Si exemplu de analizare !
OFER 25 PCT


marianstelistu: Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv sau un substitut al acestuia (pronume, numeral sau adjectiv substantivizat) pe care îl precizează, îl identifică sau îl califică indicând o caracteristică sau o calitate a acestuia. Răspunde la întrebările: care?, ce fel de?, al/a/ai/ale cui?, câți?, câte?.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de salomiaandreea
20
Atributul substantival este de trei feluri: a. atribut genitival - este exprimat prin substantiv comun sau propriu în genitiv: crestele munților, cărțile lui Dan; b. atribut substantival prepozițional – se exprimă printr-un substantiv la acuzativ precedat de diferite prepoziții (de, către, spre, cu, fără (de), pentru): livada cu pruni, drumul spre sat.; c. apoziția – este atributul substantival pus în cazul nominativ, indiferent de cazul cuvântului determinat sau în același caz cu acesta: Exemplu: Bogdan, prietenul meu, locuiește aici. Fata unui domn, Alexandru Vodă, locuia cu noi în bloc. 

salomiaandreea: Ti-am dat-o!
salomiaandreea: Eu nu stiu cum se analizeaza, asta imi trebuie si mie!
salomiaandreea: Imi pare f.f.f.f.f.f.f..f.f..f..f.f rau!
Răspuns de cndjs
31
Atributul apoziţional aduce o explicaţie în plus, un fel de lămurire. De exemplu: 
Prietena mea, Maria, a plecat. Substantivul "Maria" este atribut apoziţional şi este recunoscut deoarece se află între două virgule. 
Alte întrebări interesante