Limba română, întrebare adresată de ghironteeemilia, 8 ani în urmă

vreau o compunere de 9-10 rânduri în care sa exprim opinia despre atitudinea personajului Ion care ii cere lui Leonas favoruri materiale pentru a fi primit și ascultat de ispravnic din opera Chirița în Provincie de Vasile Alecsandri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de qualiparts
1

Răspuns:

Explicație:

Chiriţa în provinţie este o comedie realistă de moravuri sociale, ilustrând contrastul dintre esenţă şi aparenţă prin care sunt construite personajele aparţinând micii boierimi rurale, care, inculte, vulgare şi corupte, vor să pară aristocraţi cultivaţi şi emancipaţi.

Conflictul dramatic este reprezentat de încrâncenarea cu care Chiriţa se împotriveşte, din motive meschine şi răutăcioase, căsătoriei dintre Luluţa şi Leonaş, doi tineri care se iubesc şi care triumfa în finalul comediei.

Piesa, structurată în două acte, are ca temă satirizarea parvenitismului şi a snobismului epocii, a stâlcirii limbii române, precum şi demascarea abuzurilor şi corupţiei din Administraţia statului. In textul piesei sunt presărate cuplete pe care le cântă, în anumite momente, personajele comediei, cu scopul de a accentua o situaţie, o trăsătură caracterială sau un aspect social şi care conferă comediei dinamism şi veselie.

Alte întrebări interesante