Limba română, întrebare adresată de rocsgirlpbe2mg, 8 ani în urmă

vreau s eu rezumatul povestii Fat Frumos din Lacrima dar sa fie mei lung.URGENT!!!!DAU 40 DE PUNCTE

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
3
Cu mult timp în urmă trăiau un împărat trist alături de împărăteasa sa. El era trist pentru că nu avea moștenitori. Cincizeci de ani, împăratul duse lupte cu vecinul sau. Împărăteasa se rugă la icoana Maicii Domnului și, în timpul rugăciunii, o lacrimă curse pe obrazul icoanei, iar împărăteasa o sorbi. Astfel, după nouă luni se născu fiul împăratului si împărătesei care primi numele de Făt Frumos din Lacrimă.
Feciorul crescu si pleca sa continue lupta pentru împărăția tatalui sau.
A mers până a ajuns la un castel. Aici îl cunoscu pe regele vecin, cel despre care știa că se luptase cu tatăl său. Au stat de vorbă, împrietenindu-se, iar acesta îi spuse că au alt dușman, pe Muma Pădurii. Făt Frumos din Lacrimă merse să o înfrunte. O prinse și o aruncă intr-o piua mare de piatra. Mama-Padurilor furioasă începe să se zbată și scapa de lanturi fugind peste dealuri. Fat-Frumos porni dupa urma lasata de piua pâna ce ajunse la o casa frumoasa. Acolo, o fată frumoasă torcea și visa pe prispă. Aceasta îl zari pe si îl chema sa se cunoasca.Făt Frumos din Lacrimă se îndrăgosti și se hotărâ să o salveze pe Ileana, chiar fata Mumei Pădurilor. Între timp ajunge Muma Pădurilor și i-a spus lui Făt Frumos că se vor lupta până la sfârșit. În fața casei se aflau două butii pline, iar fata îi spuse înainte lui Făt Frumos că una are apă iar cealaltă putere și astfel, le schimbă locul pentru ca Muma Pădurii să bea apă când se vor odihni în timpul luptei, iar Făt Frumoa să bea putere. Astfel a învins-o pe Muma Pădurii în luptă. Apoi o duse pe Ileana la împăratul prieten acum, iar acesta îl rugă să îi aducă pe fata Genarului, cea pe care el o iubea.Pe drum se întalni chiar cu fata Genarului într-un castel minunat și se hotărăsc să plece. Genarul află, de la calul său fermecat, ca fata lui a fost rapita de Fat-frumos din Lacrima. Îi prinse si o recupereaza pe fata, apoi Genarul după ce o duse în castel pe fată plecă din nou la vânătoare. Făt Frumos se întoarce, găsește fata singura si pleaca din nou cu ea, noaptea. Genarul se întoace, îi prinde, își ia fata și pe Făt Frumos îl aruncă spre norii negri, iar din el rămâne doar cenușa care, căzând, se transformă în izvor.Dumnezeu si Sf.Petru il readuc la viață pe prinț, iar acesta porni iar către castelul Genarului sa rapeasca fata. Când ajunge la fereastra acesteia, vede ca plange dar când l-a vazut pe Fat-Frumos i se luminează chipul. Cei doi planuira sa ia un cal de-al imparatului si sa fuga, dar ca sa nu fie văzut de către tatăl său, fata îl transformă pe prinț intr-o floare rosie. Astfel el află secretul Genarului și locul din care el își luase acel cal fermecat și care îi ajungea mereu din urmă. Fat-Frumos ajutase pe drumul său câteva animale sa ajunga in mare sau sa scape de soarele arzător, iar ele l-au ajutat la rândul lor. El ajunse la un bordei urât si murdar unde pe prispă stătea o babă zbârcită și i-a spus că vrea să lucreze la ea timp de un an, care dura aici doar trei zile. El îi duce iepele la păscut. A mâncat, apoi a plecat cu caii la păscut, dar i-a pierdut, însă Regele Racilor si Regele tântarilor l-au ajutat. Ajuns acasa la baba, el a crezut ca era moarta ca nu se misca, dar află că doarme de la fata care dormea pe cuptor. Se împlinește anul lui Fat-Frumos la babă iar ea i-a dat un cal drept răsplată. Luă și ajutorul babei cu el, aceasta îi spuse ca ii va fi de ajutor, iar aceasta mai luă o perie, o curea și o năframă cu ea si il aștepta pe Fat Frumos in padure.
Fat-Frumos a vazut-o pe Miazanoaptea, batrana cu aripile de arama. Baba zbura lânga, dar Fat-Frumos a lovit-o cu buzduganul in aripa iar aceasta cazu la pamânt. Abia atunci fata si calul scapasera de sub vraja.
Se așeză să se odihnească și din cer coborâ o cetate cu străzi de argint. Fata de lânga el se ridica spre luna iar din eceasta nu mai rămaseră decât oasele. Apoi adormi
Când se trezi, fata lipsea dar calul era lânga el. Pleca spre fata Genarului, o luă și o puse pe calul său. Pe drum, aruncă peria care se transformă in codru, iar Genarul se rătăcește. Toțibîl credeau mort pe Fat-Frumos iar venirea lui îi miră .De când plecase Ileana, împarateasa, s-a închis intr-o gradina cu ziduri de fier în care plânse încontinuu. Cu ochii orbiti de plâns ea înca mai visa la Făt Frumos. Când s-a întors Fat-Frumos ea i-a sarit în brate. Fat-Frumos îsi spală fața în baia de lacrimi a împaratesei, apoi el se culca în patul de flori pe care îl facuse ea. Apoi au făcut nunta. Împărătesei îi reveni vedere. Împăratul prieten acum, cel care se luptase cu tatăl său, se cunună cu aleasa sa, cea pe care i-o aduse Făt Frumos, fiica Genarului.
Alte întrebări interesante