Limba română, întrebare adresată de zuzublek, 8 ani în urmă

Vreau sa ma ajutati sa explic titlul"Izvorul Nopţii"de Lucian Blaga .va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
1

Salut!

Opinia despre semnificaţia titlului "Izvorul nopţii", de Lucian Blaga

Titlul "Izvorul nopţii", element paratextual, se află în strânsă legătură cu universul configurat de autor, anticipând tema sau ideea poetică centrală a poeziei, sentimentul dominant sau elemente ale cadrului descris.

Titlul este alcătuit din două substantive comune şi constituie o metaforă revelatoare care simbolizează ochii iubitei, motivul central al poeziei.

În primul rând, în cadrul discursului liric se regăsesc detalii şi simboluri ce susţin semnificaţia titlului. Tema poeziei este dragostea poetului, fascinat de frumuseţea absolută a iubitei, acesta fiind vrăjit de ochii ei negri şi adânci. Ochii sunt asociaţi izvorului nopţii, sursa originară a vieţii împletită cu misterul sugerat de cuvântul "nopţii".

În al doilea rând, imaginarul poetic constituie o prelungire a semnificaţiilor titlului. Astfel, prin imaginile vizuale care domină versurile, create cu ajutorul figurilor de stil, este adus un elogiu fiinţei iubite. Epitete precum cel din structura "ţi-s ochii-aşa de negri", metaforele "ochii tăi (...) sunt izvorul / din care tainic curge noaptea peste văi", "o mare de-ntuneric" sugerează că ochii iubitei ascund o lume plină de taine. Aceste metafore au în comun elementul acvatic, prezent şi în titlu. Izvorul se referă la originea vieţii, fiind un simbol al curgerii eterne, în timp ce marea accentuează senzaţia de infinit, necunoscut şi mister adânc.

În concluzie, titlul "Izvorul nopţii" sintetizează sentimentul transmis de poet, deoarece, aşa cum izvorul reprezintă naşterea vieţii, la fel ochii iubitei semnifică naşterea iubirii. Astfel, titlul are o evidentă legătură cu textul.

Alte întrebări interesante