Limba română, întrebare adresată de andreytwister, 8 ani în urmă

Vreau si eu 2 trasaturi ale simbolismului din urmatoarele versuri, va rog !!
E-o muzică de toamnă
Cu glas de piculină,
Cu note dulci de flaut,
Cu ton de violină...
Şi-acorduri de clavire
Pierdute, în surdină;
Şi-n tot e-un marş funebru
Prin noapte, ce suspină..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
58

Trasaturi ale simbolismului: Poezia "Nocturnă" de George Bacovia reprezintă o operă deosebită a genului liric și se încadrează în estetica simbolistă prin tema condiției nefericite a poetului și motivele literare simbol care o conturează, precum „muzică”, „piculină”, „flaut”, „violină”, "marș funebru", "noapte".

   Vizunea eului liric despre lume este una sumbră, specifică simbolismului, iar muzicalitatea textului o accentuează, fiind o altă trăsătură a simbolismului, în poezie fiind reprezentată de versurile încărcate de tonuri ale instrumentelor muzicale, folosite des ca motive-simbol în poeziile simboliste, precum imaginile auditive: „glas de piculină”, „note dulci de flaut”, „ton de violină" și „acorduri de clavire", oferind un dramatism aparte textului și cursivitate, poezia începând într-o notă muzicală melancolică datorită metaforei "muzică de toamnă" și sfârșind prin angoasa declarată a eului liric din ultimele trei versuri.  

    Măricle eului liric, precum formele pronominale și verbale la persoana I singular nu se regăsesc în poezia "Nocturnă", dar cromatica dramatică dată de cadrul funebru din noapte și simfonia marcată de imaginile auditive ilustrează tema, adică condiția nefericită a poetului în societatea artificială în care trăiește. Se face astfel, corespondența dintre starea sufletească de tristețe a eului și muzica care-i accentuează nervozitatea și dezamăgirea.

    Așadar, poezia "Nocturnă" de George Bacovia aparține liricii simboliste datorită trăsăturilor acestui curent care se evidențiază în acest text literar.

  • (210 cuvinte)

╔════════❁

 Explicație:  

╚════════❁

  •     Simbolismul este un curent literar inovator, care a apărut ca o reacție împotriva parnasianismului, considerat impersonal și a romantismului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Franța.

TRĂSĂTURI:

✹specific secolului al XIX-lea, dar în România a apărut mai târziu, în secolul al XX-lea (simbolism târziu); 

✹sunt prezentate stări afective simțite de poeții simboliști, care conturează viziunea despre lume a eului liric din poezii: tristețe, melancolie, oboseală psihică, nevroză, depresie, anxietate; 

TEMA centrală simbolistă este condiția nefericită a poetului creator, care nu se poate adapta în societate, care nu este înțeles;

✹folosirea simbolurilor, cu scopul de a sugera stările eului creator, de exemplu prin corespondențe cu natura ex: în poezia "Plumb" de George Bacovia, elementul vegetal viu -florile, sunt împietrite sub efectul toxic al metalului 

motive-simbol: ex: "plumb"(repetat de 7 ori în poezie și poziționat simetric), "cavou", "sicriu", "flori", "amor".

_______________ _ _ _

1. Citești cu atenție poezia și încerci să deduci tema și motivele, care sunt și simboluri, specifice curentului simbolist. (prima trăsătură/argument)

2. Mărcile subiectivității, dar atunci când nu există în text, cadrul natural/cromatica dramatică accentuează starea eului liric. (a doua trăsătură/argument)

3.  Identifici imaginile artistice,figurile de stil, muzicalitatea textului,reprezentată de (cuvintele repetate în poezie de mai multe ori, numite laitmotiv; versurile libere și versurile refren, adică cele care se repetă în strofă/poezie)

✸✸Ținem minte că sunt necesare minim două trăsături ale curentului simbolist împreună cu exemple dintre acestea:

  • TEMĂ
  • MOTIVE LITERARE  (motive-simbol)
  • MUZICALITATE
  • MĂRCILE SUBIECTIVITĂȚII
  • VIZIUNEA DESPRE LUME
  • PROCEDEELE ARTISTICE

✸✸ O altă variantă de rezolvare: brainly.ro/tema/4441243

╔════════❁

 Succes!  

╚════════❁

Alte întrebări interesante