Limba română, întrebare adresată de Alexandra1Catalina, 9 ani în urmă

Vreau si eu argumentare fabulei *Cainele si catelul de Grigore Alexandrescu*


Stefaniaandreea2003: argumentare ca apartine genului epic nu ?
Alexandra1Catalina: da
Alexandra1Catalina: Ma poti ajuta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Stefaniaandreea2003
459
Fabula este specia genului epic , in proza sau in versuri prin care , cu ajutorul personificarii unor plante , animale ,obiecte sunt evidentiate defecte ale societatii cu scopul de a fi corectate .
In opinia mea opera literara " Cainele si catelul" de Grigore Alecsandri este o fabula deoarece intruneste toate trasaturile  : numar redus de personaje care intruchipeaza tipuri umane , prezenta naratiunii si a dialogului ca moduri de expunere specifice , personificarea animalelor
In primul rand , se remarca prezenta naratiunii si a dialogului ca  moduri de expunere specifice "Si eu poate sunt nobil , dar s-o arat nu-mi place " , " -Asa vorbea de buna zi un bou oarecare "
In al doilea rand este observata strucutura speciei literare proprii fabulei , partea narativa in care Samson , dulaul de curte ii povesteste doleantele sale unui bou oarecare , in discuta acestora intervenind Samurache un biet catel , deoarece si acesta impartasea crezul lui Samson.
De asemenea se remarca si prezenta moralei in completare povestirii alegorice si a structurii bipartite a fabulei . Morala fabulei este aceea ca oamenii doresc sa fie intotdeauna egali cu  oamenii mari , cei care le sunt superior si nu cu cei mici de pe urma carora nu au de castigat .
In concluzie , pe baza trasaturilor enumerate , dezvoltat exemplificate anterior se justifica apartenenta textului suport la specia literara fabula

Alexandra1Catalina: Multumesc mult. :3
Stefaniaandreea2003: Cu mare placere ! :*
Alte întrebări interesante