Limba română, întrebare adresată de DeliaHanu31, 8 ani în urmă

vreau si eu argumentare la Cicoarea si Soarele ca fiind balada populara

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jezzy
140
Balada este o specie a genului epic in versuri, in care se prezinta o intamplare eroica din trecutul indepartat, la care participa personaje putine cu trasaturi neobisnuite, de obicei, prezentate in antiteza.
Dupa parerea mea, opera literara "Cicoarea si soarele" se incadreaza in specia balada intrucat respecta caracteristicile definitorii ale acesteia la nivel formalsi de continut.In plus, opera literara este una populara, deoarece are caracter oral, colectiv, anonim, sincretic si traditional.
In primul rand, in opera literara se prezinta o intamplare neobisnuita. Incadrarea in genul epic se justifica prin prezenta naratiunii si a dialogului, ca moduri de expunere predominante, intamplarea fiind redata prin vocea naratorului, la pers. a |||-a si prin structurarea actiunii simple si liniare pe momentele subiectului: Se spunea ca cicoarea era o frumoasa domnita. Soarele a inceput sa indrageasca la prima vedere. Apoi trimise la ea doi luceferi. Domnita ia primit cu prietenie. Luceferii i-au spus ca trebuie sa mearga cu ei la sfantul Soare. Domnita nu a vrut si atunci luciferii au plecat la Sfantul Soare. Sfantul Soare le-a spus ca va avea el grija de ea. Asa ca Sfantul soare a transformat-o floare numita Cicoarea. Sfarsitul fericit Soarela i-a mai trimis odata ,si atunci tanara domnita a acceptat. Soarele era foarte fericit , si asa a trait fericiti. Soarele o iubea pe domnita si ca il iubea pe sotul el.
In al doilea rand personajul acestei opere literare are o serie de insusiri iesite din comun, folosindu-se procedeul hiperbolei. Astfel , Cicoarea este caracterizat in mod direct prin vocea naratorului.
In al treilea rand, prozodia este si ea specific populara, balada avand organizare astrofica,masura fixa 6 silabe, ritm trohaic.
In concluzie, opera literara "Cicoarea si soarele" este o balada populara,memorabila prin ritmul alert al intamplarilor si prin valorile morale pe care le transmite.

CrisT2452003: rima:monorima
gabifilip73: Imi pare rau sa iti spun dar nici macar nu sti definiția la balada populară (Jezzy)
Alte întrebări interesante