Limba română, întrebare adresată de dhdhhjdg, 9 ani în urmă

Vreau si eu caracterizarea lui Gheorghiță lipan in 10-15 rinduri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
53
               Fiul Vitoriei și al lui Nechifor, personaj principal alături de mama lui, trăiește pe parcursul acțiunii o experiență fundamentală. Pe itinerarul în care este călăuzit de Vitoria, adolescentul se maturizează, trecând hotărâtor din mrejele anilor nevinovați în lumea plină de griji a adulților.
              Prin chipul lui Gheorghiță, autorul realizează un portret al adolescenței, vârsta la care personajul are nostalgia jocurilor copilăriei, nu prevede încă aspectele grave ale existenței, dar începe deja să-și contureze persoalitatea. Pentru el, rânduiala și vorbele denotă statornicie, un lucru de netăgăduit, alături de afecțiunea pe care o simte în familie.
              Trăsăturile lui fizice indică un tânăr frumos, cu un anumit farmec în gesturi:  Gheorghita era un flacau sprancenat si avea ochii ei. Nu prea era vorbaret, dar stia sa spuie destul de bine despre cele ce lasase si cele ce vazuse. Avea un chimir nou și-i plăcea, vorbind, să-și desfacă bondița înflorită și să-și cufunde palmele în chimir. Întorcea un zâmbet frumos ca de fată și abia începea să-i înfiereze mustăcioara. ” .
              Mai emancipat decât generația vârstnicilor Gheorghiță provoacă mirarea bătrânului baci Alexa, care nu-și imaginează cum pot fi scrise oile în condică, dar și curiozitatea mamei și a surorii, când le spune că a călătorit cu trenul. Fiul nu pune la îndoială pedagogia mamei, iar replicile dialogului ajung la țintă. Sentințele i se par revelatoare, iar intuițiile mamei il surprind: ” - D-apoi om putea răzbi, mămucă? - Om cerca; cine nu cearcă, nu izbândește ( .. ) La joc s-a duce soră-ta, zise munteanca, privindu-l cu coada ochiului. A spune ea mândrelor vorbe bune și noi ne-om duce la datoria noastră. Mama asta trebuie să fie fărmăcătoare; cunoaște gândul omului .., cugetă cu mare uimire Gheorghiță. ”  Gheorghiță trece printr-o  transformare esențială în intervalul scurt al celor câteva luni de căutare. Evoluția lui poate fi asociată cu a personajelor din basme, Gheorghiță fiind Făt-Frumos care crește în câteva luni cât altii in câțiva ani. 
             El prefigurează oierul destoinic, experimentat, omul de caracter, asemenea tatălui său, Nechifor. Identitatea onomastică ( Gheorgiță este și numele secret al lui Nechifor ) sugerează identitatea destinelor celor două personaje. 

Alte întrebări interesante