Limba română, întrebare adresată de romanvasile54, 9 ani în urmă

Vreau si eu caracterizarea vitoriei lipan ( caracterizarede personaj ) in opinia mea ....

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de razvanvlad9831
12
Vitoria Lipan este personal principal din romanul "Balatgul" de Mihai Sadoveanu.
Caracterizarea Vitoriei este facuta de narator,de aici rezulta ca Vitoria Lipan este caracterizata direct. Vitoria este un model pentru toate femeile de la tara,aceasta pleaca in cautarea sotului ei,Nechifor Lipan care a plecat cu mioritele de la Magura pana la Dorna cu gandul de a vinde mioarele. Dupa patruzeci de zile in care Vitoria nu a stiut nimic de sotul ei aceasta pleaca dupa el din diferite motive,unul dintre acestea fiind ingrijorarea deoarece a visat ca Nechifor statea cu spatele si trecea o apa neagra. Vitoria se duce la baba Maranda si ii povesteste visul,de aici reiese ca Vitoria era o femeie superstitioasa,caracterizare indirecta prin gesturi si actiuni.
Vitoria avea valori morale deoarece aceasta e hotaraste sa o duca pe fiica ei,Minodora la manastire in timp ce ea este plecata cu Ghiorghita in cautarea sotului sau. Aceasta o trimite pe Minodora la manastire doarece Ghita C. Topor ii facea declaratii de dragoste Minodorei.
Vitoria nu se plange nicio clipa pe parcursul drumului dar cand ii gaseste cadavrul lui Nechifor aceasta isi lasa durerea sa iasa la suprafata(caracterizare indirecta facuta prin gesturi si actiuni).
Vitoria este caracterizata si prin numele sau care te duce cu gandul la victorie,ceea ce a si obtinut,trupul neinsufletit al lui Nechifor este dus acasa iar vinovatii au fost pedepsiti.(caracterizare indirecta prin gesturi si actiuni)
In concluzie,prin toate faptele evidentiate mai sus putem spune ca Vitoria Lipan este o femeie puternica si credincioasa,adica un model pentru toata lumea din satul in care traia si un model pentru femeile de la tara.
Alte întrebări interesante