Limba română, întrebare adresată de nescuoctavian, 9 ani în urmă

Vreau si eu o demonstratie la basmul "Aleodor Imparat" de 15-20 de randuri. dau coroana !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
153
In opinia mea textul "Aleodor imparat" este un basm cules din
popor ,o naratiune populara , unul dintre cele mai cunoscute basme culese de Petre Ispirescu.
 In primul rand evocarea intamplarilor dintre bine si rau este ampla si se desfasoara pe o intindere mare ca spatiu.Personajele sunt inzestrate cu puteri supranaturale ,unde personajul principal ,aici Aleodor se lupta cu forte extraordinare.
Desfasurarea actiunii se deruleaza intr-o ordine bine stabilita ,pe taramuri unde totul este posibil.El pleaca la drum sa salveze stiuca,un corb si un taune,primind trei ajutoare,o pana ,un solz si un puf
 In al doilea rand se intalnesc cifrele magice specifice basmului :trei incercari, trei ajutoare.Introducerea in lumea de vis , in lumea imaginara se face prin formulele initiale acestui gen :"a fost odata ca niciodata, si incalicai pe o sa ...".Timpul naratiunii este plasat in trecut , un timp indepartat.
 Din cele relatate mai sus se dovedeste ca "Aleodor imparat " este un basm



Răspuns de glodeanuclaudia
47
aleodor imparat este un basm deoarece are caracter oral,autorul este anonim,actiunea se petrece pe plan real cat si pe plan fantastic,timpul este vag precivat prin formula,,a fost odata ca niciodat”.
la actiune participa personaje fantastice:
-pocitani
-animale fermecate
cat si reale:
-aleodor
-fata lui Verdes
-imparatii
Eroul(aleodor) parcurge un drum presarat cu obstacole pe care le parcurge cu ajutorul bunurilor de la prietenii facuti pe drum.Aleodor are puterea de a se metamorfoza,care tine de basm adica de lumea fantastica.
iar deznodamantul este specific basmelor:„Aleodor ramane cu fata si traiesc fericiti pana la adanci batraneti”
sper ca te-am ajutat


Alte întrebări interesante