Vreau si eu referat despre subiect. Va rog repede, dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
În gramatica românească, subiectul este definit diferit. Astfel, în Gramatica academică se spune că„subiectul este partea de propoziţie care arată cine săvîrşeşte acţiunea exprimată de predicatulverbal sau cui i se atribuie o însuşire ori o caracteristică exprimată prin numele predicativ”; „cîndpredicatul este un verb la pasiv sau la reflexiv pasiv, subiectul arată pe cel care suferă acţiuneaexprimată de predicat. Celelalte gramatici nu definesc subiectul, ci pun accentul pe unelecaracteristici ale acestuia. În această ordine de idei, I. Diaconescu consideră că„subiectul apare ca o expansiune a verbului, deci ca o unitate sintacticădependentă, ca şi complementul direct”, dar ca „element” al relaţiei de„dependenţă bilaterală”, „pe de o parte, suportă regimul cazual impus de verb(nominativul), iar, pe de altă parte, impune, prin acord verbului trăsăturile sale deexpresie (numărul şi persoana)” [Diaconescu, 260]; D. Irimia menţionează, în acestsens, că funcţie de subiect gramatical este aceea de „principal complementsemantic al verbelor personale şi al verbelor impersonale relativ” [Irimia, 385]; A.Merlan trece în revistă trăsăturile caracteristice ale subiectului precizînd că„subiectul impune verbului predicat sau din structura predicatului mărcile sale depersoană, de număr şi... de gen despre el se comunică ceva prin intermediulpredicatului”, „este elementul cunoscut de interlocutor” şi „reprezintă punctul deplecare (logico-semantic) al relaţiei de interdependenţă, precedand predicatul.
Coroana?
Coroana?
NIC28:
Acum cateva zile am pus o intrebare mi-a raspuns o fata am vrut sa-i dau coroana dar nu a mers, am intrebat dece nu merge si am aflat ca trebuie sa fiu 2 raspunsuri si sa il aleg pe cel mai bun
Răspuns de
0
A. DEFINIŢIE
Partea principală de propoziţie care arată cine săvârşeşte acţiunea exprimată de predicatul verbal, cine suportă acţiunea unui verb la diateza pasivă sau cui i se atribuie o însuşire ori o caracteristică exprimată prin numele predicativ. Altfel spus, subiectul este partea principală de propoziţie despre care se spune ceva cu ajutorul predicatului sau care arată despre cine sau despre ce se vorbeşte în propoziţie.
Elevul învaţă. Mihai este lăudat de profesor.
El este elev. Toţi sunt harnici.
- Răspunde la întrebările? ce (=cine?) despre cine (ce) ni se spune că?
- Subiect pot avea şi verbele care stau la modul infinitiv sau gerunziu:
Vine vremea de a pricepe omul ce-i bun şi ce-i rău.
B. CLASIFICARE
I. Subiect exprimat (când apare în propoziţie):
1. simplu (exprimat printr-o singură parte de vorbire):
Copiii merg la şcoală.
2. multiplu (exprimat prin două sau mai multe părţi de vorbire coordonate între ele):
a) propriu-zis:
Ion şi Maria sunt elevi.
b) grupat:
Mama şi tata, fraţii şi surorile te iubesc.
c) disjunctiv:
Mihai sau Ion merge la şcoală?
II. Subiect neexprimat (nu apare în propoziţie):
1. subînţeles (este exprimat, de obicei, într-o propoziţie anterioară, iar substantivul respectiv sau un pronume personal de persoana a III-a, singular ori plural se subînţelege):
Elevul învaţă 1/ şi scrie. 2/ (în propoziţia a doua subiectul este subînţeles – elevul)
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Engleza,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă