Limba română, întrebare adresată de alexxx122, 8 ani în urmă

Vreau și eu rezumat la Floarea Albastra de Mihai Eminescu va rog frumos dau și coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
11

Poezia Floare albastră este structurată pe două planuri: ideea cunoașterii absolute și cea a cunoașterii pământene. Aceste două planuri, un plan al feminității și unul al masculinității sunt despărțite de meditația poetului surprinsă în cea de a patra strofă.

Monologul dialogat, utilizat de poet are rolul de a contura portretul geniului și pe cel al făpturii terestre.

În primele trei strofe ale poeziei, universul cunoașterii este definit prin elemente de geneză întunecata mare, prin universul de cultură câmpiile Asire și de creație piramidele-învechite. Cea de a treia strofă sugerează singurătatea eului liric care nu își poate vedea idealurile împlinite într-o lume de mulțimire sufletească cum este lumea terestră.

În plan terestru, iubita-Floare-albastră este o copilă naivă, dornică de a se realiza prin iubire, care îi promite ființei iubite o lume plină de bucurii și împliniri.

Cadrul natural în care se petrec gesturile fundamentale ale existenței, este rustic, iar pentru a sugera faptul că iubirea va rămâne o himeră sau că va fi amânată, eul liric folosește verbe la viitor (vom ședea, voi cerca etc.) și construcții condiționale.

Versurile exprimă o dragoste pură, angelică. Pauza pe măsura ultimului vers și interogația, evocă fericirea, dar și nostalgia neîmplinirii iubirii decât în vis.

Ne amintim:

Poezia Floare Albastră depășește tema dragostei și evocă condiția geniului, al absolutului. Ceea ce Eminescu suprapune peste tema erotică a poeziei, o altă temă, a timpului, care este motivul fundamental al întregii sale creații romantice.

Mai multe informații despre poezia Floare albastră de Mihai Eminescu găsești aici: https://brainly.ro/tema/697650

Succes și spor la teme!

#SPJ2

Alte întrebări interesante