Limba română, întrebare adresată de add333, 9 ani în urmă

Vreau si eu sa imi demonstrati ,,Bivolul si cotofana'' de Grigore Alexandrescu ca este fabula.


Ledkit: Clasa 8
Ledkit: ??? Ca e puțin mai diferita
add333: nu nu e de a 8a e de clasa a 6a ce am cerut eu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ananinu09
7
(definiția)
Titlul anunță personajele principale care se favorizează reciproc: bivolul profita de coțofană ca să-l apere de muște, iar ea are beneficiul de a se plimba relaxata pe spatele lui.
Tema ilustrează tipologii umane, fiecare dintre personaje fiind dominat de o trăsătură de caracter reieșită dintr-o întâmplare banală, dar foarte sugestivă pentru atitudinile si concepțiile oamenilor, care caută întotdeauna să profite si sa obțină avantaje din prilejuri favorabile.
Modurile de expunere sunt narațiunea, dialogul si monologul, iar acțiunea se petrece într-un spatiu domestic, la care i-au parte cele 3 personaje: bivolul, coțofana și cățelul. Procedeul artistic al fabulei este alegoria, fiindcă obiceiurile, atitudinile, caracterele umane sunt ilustrate prin animale personificate.
Bivolul înfățișează un om important în societate, impunător și se autocaracterizează "bivol mare si puternic" si "gospodar cu greutate".De aceea se cuvine ca toți ceilalți să-l respecte și să manifeste față de el o atitudine plină de considerație. Un astfel om își alege cu grijă anturajul si nu are relații decât cu aceia care îi pot face servicii sau de la care poate avea profit. În schimb față de persoanele neînsemnate care nu intră în sfera lui de interese, are un dispreț profund"Cam ce slujbă poți să-mi faci ?".
Cățelul reprezintă omul naiv, credul, fără experienta vieții, de aceea el nu apreciază realist postura bivolului si, superficial îl crede "prost" pentru că plimbă o coțofană.
Coțofana întruchipează omul modest și simplu, care îndeplinește îndatoririle umile pentru "cel mare si puternic".
Bivolul este caracterizat direct printr-un epitet triplu "bivol mare, negru, fioros" si se autocaracterizează printr-un epitet dublu "bivol mare si puternic".
Enumerația insectelor de care-l apără coțofana semnifica serviciile de care beneficiază bivolul si motivul pentru care o tolerează pe spatele său: "mă apără de muște , de țânțari si de tăuni/Si de alte spurcăciuni...".
Măsura versurilor este variabilă , versurile având între 4 si 15 silabe. Rima este variata, alternând rima împerecheată cu cea încrucișată.
În concluzie, (reluarea definiției).
Alte întrebări interesante