Vreau si eu sa precizați care este extensiunea si intensiunea pentru urmatori termeni : stilou , ochi , padure , corp uman
AM NEVOIE !!! CAT MAI REPEDE ! MULȚUMESC !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Toate lucrurile pot fi privite din două puncte de vedere. Ne putem întreba, de exemplu: Ce este radiul? Ce proprietăţi posedă acest element? În ce cantitate se găseşte pe pământ? sau Ce este penicilina? Ce proprietăţi are? În ce cantitate poate fi fabricată în momentul de faţă?
Unele dintre aceste întrebări solicită un răspuns care se referă la calităţile lucrurilor; altele la cantitatea lor. Aşadar orice lucru poate fi considerat din două perspective: calitativ şi cantitativ. tot astfel şi o noţiune/un termen. De exemplu, noţiunea lichid se referă la un număr oarecare de lucruri: apă, alcool, vin, mercur, bere etc. Dar pentru ca fiecare din aceste lucruri să poată fi numit lichid, trebuie să aibă anumite însuşiri: curgător, coeziune egală cu puterea de respingere, să ia forma vasului în care este pus etc.
Prin urmare, şi noţiunile/termenii pot fi privite din acest dublu punct de vedere:
din punct de vedere al numărului lucrurilor la care se referă;
din punct de vedere al calităţilor sau proprietăţilor acelor lucruri.
Toate însuşirile atribuite unei noţiuni alcătuiesc intensiunea/conţinutul ei; iar toate lucrurile la care noţiunea se poate aplica alcătuiesc extensiunea/sfera acelei noţiuni.
Intensiunea noţiunii este totalitatea însuşirilor atribuite unei noţiuni; sfera noţiunii este totalitatea exemplarelor la care noţiunea se poate aplica.
T1 include din punct de vedere intensional T2
T1 este inclus din punct de vedere extensional în T2
Int (T2) incl. în Int (T1) – Ext (T1) incl. în Ext (T2) şi invers.
Genul include specia în extensiune, iar specia include caracteristicile genului în intensiunea sa.