Limba română, întrebare adresată de alexscab2000, 9 ani în urmă

vreau si eu semnificatioa titlului poeziei "lacul " de MIHAI EMINESCU.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Aniina
7
 TITLUL POEZIEI SUGEREAZA fascinatia ochilor negrii ai iubitei, care sunt nimiti printr-o metafora revelatorie: ''izvorul noptii'' semnificand originea ''-izvorului''- sentimentul de iubire ce capata proportii cosmice prin cuvantul noapte 

                                         Semnificatia titlului si al mesajului textului 
                  Titlul este un element de compozitie esential in orice opera lirica sau epica, care anticipeaza mesajul textului , introduce ideea poetica si deschide orizontul de asteptare al cititorului. 
                   O cheie de lectura,titlul rezuma cuprinsul operei. Aatfel, titlul "lacul" de Mihai Eminescu este alcatuit dintr-un substantiv comun simplu  articulat cu articolul hotarat "-ul" . Titlul este un indice spatial si face referire la cadrul natural descris , deoarece imaginea acestuia predomina in peisaj. Toate elementele decorului sunt raportate la el; trestii, barca, luna. Cadrul iubirii romantice este natura, o natura luxurianta , plina de culoare , martora unei iubiri patimase.
                 In realizarea imaginii feerice a lacului , poetul utilizeaza o multitudine de imagini vizuale, realizate cu ajutorul epitetelor cromatice" lacul.. albastru" nuferi galbeni, cercuri albe si imagini auditive " glas de ape". Lacul este insufletit prin personificarea "tresarind in cercuri albe / el cutremura o barca"
                  Imaginea lacului este cea care deschide -inchide poezia. Un mod sugestiv ca natura prin risipa ei de frumusete ramane un refugiu in care cel intristat si insingurat isi poate redobandi echilibrul interior. Mai mult, personificat lacul devine " un personaj " central al textului liric.
                 Toate aceste aspecte cladesc stransa legatura dintre titlu si mesajul poeziei



alexscab2000: scuze . vroiam de mihai eminescu LACUL
Aniina: imi cer scuze, in compunere am gresit numele autorului, dar compunerea este corecta
alexscab2000: mersi
Alte întrebări interesante