Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Vreau si eu un comentariu bun si nu prea greu de invatat la leoaica tanara iubirea


tsorin99: comentariu la ce anue ? mesaj /ca e liric / titlu ?
tsorin99: ma gandesc ca daca doresti asa ceva imi poti da si o cerinta mai clara din care sa inteleg si eu cu ce anume te pot ajuta ,nu ? -> cu suna acea cerinta ?
tsorin99: asa mai merge, puteai sa fii mai concret din prima , intrebare : in cate randuri ?
tsorin99: ceea ce vrei tu sa faci poarta denumirea de perspeciva literara asupra unei opere da ma rog..
tsorin99: adica 2 pagini
tsorin99: ok ma bag , dar va dura ceva :))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tsorin99
7
,,     Nichita Stanescu

Leoaica tânără, iubirea 

Leoaica tânără, iubirea
mi-ai sărit în faţă.
Mă pândise-n încordare
mai demult.
Colţii albi mi i-a înfipt în faţă,
m-a muşcat leoaica, azi, de faţă.

Şi deodata-n jurul meu, natura
se făcu un cerc, de-a-dura,
când mai larg, când mai aproape,
ca o strângere de ape.
Şi privirea-n sus ţişni,
curcubeu tăiat în două,
şi auzul o-ntâlni
tocmai lângă ciocârlii.

Mi-am dus mâna la sprânceană,
la tâmplă şi la bărbie,
dar mâna nu le mai ştie.
Şi alunecă-n neştire
pe-un deşert în strălucire,
peste care trece-alene
o leoaică arămie
cu mişcările viclene,
încă-o vreme,
şi-ncă-o vreme...''


Nichita stanescu , c
onsiderat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba romana pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Acesta este autorul creatiei ,, Leoaica tanara, iubirea ''.
Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in care predomina subiectivitatea , exprimarea directa a sinelui.Opera in dicutie se incadreaza acestui gen literar .
Ca trasaturi definitorii ale lirismului , putem enunta :multitudinea figurilor de stil si a imaginilor artistice ce unicizeaza exprimarea.
Mesajul transmis este unul de contradictie emotionala , intre ratiune si actiune, structurand o uimitoare forta de necontrolat ce se rasfrange in plan sentimental.
Pe parcursul textului apare un simbol al invinitatii si repetabilitatii actiunilor , cercul , care imbina elementul uman cu natura, si contureaza totodata un alt plan , acela al libertatii absolute inspirate din natura, dand frau liber sentimentelor.Astfel iubirea pune stapanire pe eul liric , cu o putere ce il copleseste , cum insasi declara ,,ma pandise-n incordare /mai de mult '' .Tensiunea interioara , in raport cu planul ratiunii , creioneaza un tablou cu o tenta psihologica, o lupta a celor doua elemente, uan perpetua, acentuata de strucurile ,, inc-o vreme / si-nca-o vreme ''.
In alta ordine de idei , elementele palpabile aduse in prim plan de catre eul poetic , marcheaza indirect  o nerecunoastere a fiintei sale, o schimbare compeleta ce se transpune din plan emeotional in cel fizic , acceptand-o .
Pe de alta parte , se evidentiaza un dialog intre iubire si eul poetic marcand un lirism adresativ , dar cu urme de confesiune . Textul ,,Leoaica tanara ,iubirea  '' , este un simbol al incercarii acestui sentiment complex, cu nenumarate laturi ce se invesc in fiecare colt al gandirii , sentimentelor , actiunilor ...
 Astfel, Nichita Stanescu , reuseste prin aceasta creatie sa exprime , admiratie, tensiune si condratictie pentru un sentiment superb.

Sper sa te ajute cat de mult posibil !
 

                                                               Tsorin99 -  21.06.2015

Alte întrebări interesante