Geografie, întrebare adresată de ely163, 8 ani în urmă

vreau si eu un referat despre resurse si economia Asiei❤

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de flaviuscezar
23
Asia este un continent cu resurse naturale bogate si variate. Unele dintre resursele au fost utilizate din timpuri foarte vecho, cum ar fi carbunii ( in China), minereuri de fier si neferoase ( in China, Asia Centrala, Orientul Apropriat), rocile de constructie (China), lemnul (in Asia de Sud). De asemenea a fost realizata prelucrarea matasii si dezvoltarea unor culturi agricole.
Resursele de petrol sunt concentrate cel mai mult in statele arabe( Arabia Saudita, Kuwait, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iran) si detin 60% din rexervele de petrol ale lumii.
Carbunii sunt concentrati in China de Nord-Est si bazinele carbonifere siberiene.
Minereurile de fier sunt abundente in China de Nord, sudul Siberiei, India si cele neferose in Adia de Sud-Est.
Petrolul se exploateaza din Golful Persic.
Industria energiei electrice realizeaza cele mai mari productii in China, Japonia, India si Coreea de Sud.
Industria de masini cu tehnologia foarte moderna, foarte bine reprezentata de Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, China, Malaysia,India,etc.
Principalele aeroporturi asiatice sunt Tokyo, Osaka, Seul, Hong Kong.
Cel mai mare port maritim este Singapore.
Comertul. Asia este o zona foarte importanta a comertului mondial. Tatile asiatice dezvoltate (Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Singapore, China) exporta automobile, aparatura electronica, utilaje, produse chimice. Tarile arabe exporta petrol spre tarile consumatoare. Comertul de produse agricole (orez, grau, plante tropicale, bumbac,etc) spre alte tari consumatoare.
Alte întrebări interesante