Limba română, întrebare adresată de gabic505, 8 ani în urmă

Vreau si eu un rezumat la ,,Marea ca factor spiritual'' de Nicolae Manolescu

Va multumesc! Dau coroana ( de preferat sa fie putin mai lungut ).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
0

Marea este analizată ca factor spiritual și nu ca determinant geografic sau ca temă a unei opere literare.

Nuvela Bătrânul și marea care aparține scriitorului american Ernest Hemingway nu este apreciată la adevărata sa valoare de adolescentul din anii 50, deși îi sunt recunoscute unele calități precum modernismul și apropierea de cinematografie, o formă de exprimare considerată cea mai potrivită  la vremea respectivă. Nuvela Zăpezile din Kilimanjaro este apreciată ca fiind o culme a artei narative, în comparație cu nuvela Bătrânul și marea care depășește nivelul percepției literare, propune o simbolistică prea abstractă, iar dinamismul exterior din aventurile marine ale pescarului lipsește cu desăvârșire.

Recitită după aproximativ douăzeci de ani, nuvela capătă cu totul alte sensuri.

Marea a produs două feluri de literatură: cărți exotice cu și despre întâmplări petrecute pe mare situate pe o treaptă estetică inferioară, imitate în adolescență prin diferite încercări literare realizate cu pasiune, cu ajutorul unui atlas geografic, a unui vocabular de împrumut și alte elemente utile documentării scriiturii.  

Literatura mării nu se limitează însă la ficțiunea exotică situată pe o treaptă estetică inferioară, iar în nuvela Bătrânul și marea marea capătă o cu totul altă simbolistică și valențe noi: Hemingway interpretează întîlnirea dintre om și pește ca pe o înfruntare dintre om și natură și reușește să își ducă capodopera, dincolo de exotismul superficial și să transforme marea într-unul dintre cele mai uriașe și profunde simboluri ale extra-umanului.

Omul trăiește în mijlocul naturii, vede extra-umanul în elemente precum câmpii, flori, animale și reușeste chiar să se războiască  cu ele sau să le îmblânzească. Singurul element care nu se lasă biruit este însă marea, cu care omul luptă permanent.

Marea este privită de oameni un tărâm al zbuciumului etern, care nu poate fi locuit și poate fi comparată cu un alt element al naturii: pădurea, un loc al obscurității și al spaimelor.

Marea este un element care îndrumă imaginația spre exterior și spre acțiune din care s-au născut operele aventurilor exotice, iar operele aventurilor sprituale au văzut în mare cea mai mare forță a a naturii.

Moby Dick și Bătrânul și marea sunt opere fundamentale în care marea și peștele sunt simboluri ale celui mai cutremurător element cunoscut de om.

Ne amintim:

Eseul Marea ca factor spiritual face parte din volumul Desenul din covor (Teme 7) apărut în anul 1988.

Rezumatul este tip de text, oral sau scris, în care se prezintă succint şi obiectiv, datele esenţiale ale unor fapte sau din conţinutul unui text dat.

Mai multe despre cum se realizează un rezumat aici: https://brainly.ro/tema/6397131

Succes și spor la lecții!

#SPJ1

Alte întrebări interesante