Studii sociale, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Vreau si eu un text despre importanta respectării cerințelor educative speciale pentru dezvoltarea oricărei ființe umane.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NedyElvis
2

Răspuns:

Toți cetățenii români au drept egal la educație, la toate nivelurile și toate formele, indiferent de gen, rasă, naționalitate, religie sau afiliere politică și indiferent de statutul social sau economic. Acest drept este prevazut prin legea educației naționale nr. 1/2011.

În România, copiii cu dizabilități au acces la diferite forme de educație și pot fi înscriși în funcție de gradul de dizabilitate, în sistemul de învățământ special sau în învățământul de masă.

Însă orice om are dreptul la educație, are dreptul ca cineva să lupte pentru dezvoltarea lui și nimeni nu merită să fie izolat, părăsit sau batjocorit din cauza dizabilităților sale.

De ce trebuie respectata aceasta lege?

Pentru ca astfel toți oamenii sa aibă șanse egale la dezvoltare, pentru ca astfel să se ofere o speranță și acelor copii care suferă de "deficit de atenție", sindromul "down", incapacitatea de concentrare, autism. Exista și pentru ei o șansă de vindecare, de acomodare, de autodepășire, iar noi nu suntem nimeni să alegem pentru ei și să-i părăsim din punct de vedere educativ.

Cerințele educative se împart în 3 categorii, Categoria A, B și C.

A) Reprezintă cerințele educationale ale elevilor cu dizabilități (nevăzători, surzi, deficiență mentală, deficiențe asociate)

B) Se refera la cerințele educationale ale elevilor care au dificultăți de învățare și nu apar în mod evident legate de factori care îi pot încadra în categoria A.

C) Se referă la cerințele educaționale ale elevilor care sunt considerate ca fiind, rezultatul unor factori socio-economic, culturali si/sau lingvistici.

Indiferent de categoria în care se afla, copii cu handicap/inadaptari au nevoie de:

- afecțiune și securitate.

- apreciere și pozitivitate.

- încredere în sine.

- responsabilitate și independență.

Fiecare copil, adolescent sau adult, merita șansa educației. Pentru că doar prin educație se poate vindeca, reintegra, autoajuta și poate depăși bariera care-l menține blocat.


Utilizator anonim: Foarte bine explicat!!!
Alte întrebări interesante