Chimie, întrebare adresată de nicolaebaciu99p9j33a, 8 ani în urmă

Vreau și eu va rog frumos un referat la chimie despre : Importanta polimerilor și impactul lor asupra mediului , sa conțină :
- Tipuri de polimeri
- Poluarea mediului cu deșeuri
- Metode de recuperare și de reciclare .
Mulțumesc !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alex11001
43
Polimerii sunt compusi organici sau micsti obtinuti dintr-un numar n de unitati structurale denumite monomeri. Acestia pot avea origine sintetica semisintetica sau naturala, in functie de provenienta fiecaruia. Masa molara a fiecarui polimer este determinata de numarul n de monomeri. Ramura chimiei care studiaza intens acesti compusi se numeste Chimia Materialelor.
Din punct de vedere structural acestia pot avea structuri liniare (Novolac, Polietilen glicol, Celuloza) sau ramificate (amilopectina, Bachelita).
Din punct de vedere al legaturilor chimice care se pot forma intre monomeri, se pot  nota urmatoarele: 
a) Legaturi formate prin punerea in comun a electronilor pi ai dublei legaturi (Polietena, teflon, polistiren)
b) prin legaturi eterice, C-O-C (in poliglucide precum amiloza, amilopectina, celuloza, glicogen)
c) prin legaturi amidice, NH-C=O (in proteine sau peptide)
d) prin punti metilenice (Novolac, Bachelita)
e) polimeri micsti sau polimeri de coordinatie (formati prin legaturi coordinative)
Acesti compusi se pot forma spontan (poliformaldehida) sau sub actiune externa: prin incalzirea amestecului de reactanti, sub actiunea unor enzime (polimeraze pt proteine), prin iradiere cu raze UV sau microunde, prin tratare cu baze ( Novolac cu NaOH la rece) sau acizi (Bachelita cu H2SO4 la cald).
In functie de proprietatile pe care acesti polimeri le manifesta, isi gasesc intrebuintari variate precum:
industria maselor plastice(polietena)
industria lemnului(rasini ureo-formaldehidice)
industria fibrelor sintetice (fibre melana, neopren, PNA)
industria cauciucului(poliizoprenul)
izolatii (polistirenul, bachelita, novolac)
O problema majora a industriei polimerilor sunt deseurile, acestea fiind reprezentate de produsii secundari, materii prime nereactionate, ape mume si chiar produsii tinta (polimerii) in sine. Acestea reprezinta o problema deoarece acesti produsi nu se descompun usor sub actiunea bacteriilor si reactivilor prezenti in natura. Polimerii sintetici au timpi de descompunere de ordinul zecilor, sutelor sau chiar miilor de ani. O alta problema legata de acesti compusi este aceea ca ei se aprind in anumite conditii declansand incendii fie in gropile de gunoi sau in natura.
Recuperarea acestor materiale se poate face prin colectarea selectiva si ulterior reciclarea unora dintre ei. Spre exemplu masele plastice se pot recicla de pana la 10 ori. 

Alte întrebări interesante