Limba română, întrebare adresată de 2006C, 8 ani în urmă

vreau și eu vă rog rezumatul la Hronicul și Cântecul Vârstelor
de Lucian Blaga
sa fie de o pagină
vă rog​


2006C: capitolul 5

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sebastianradulescu81
3

Răspuns:

Rezumat pe capitole Hronicul și cântecul vârstelor de Lucian Blaga

Capitolul 1 – Blaga a inceput sa comunice cu ceilalti la 4 ani, indemnat de mama sa. Acesta a venit pe lume pentru a umple un gol, caci sora lui mai mare, Leti, a murit intr-un accident.

Capitolul 2 – Autorul descrie ograda si casa, unde se afla un ceas vechi ce canta. De asemenea, acesta isi decrie tatal, care este un mare iubitor de literatura.

Capitolul 3 – Primii prieteni ai baiatului sunt fetele, Rafira, dar dupa adevaratii lui prieteni: Vasile, Adam si Roman. La varsta aceea, cei patru prieteni mergeau cu gastele pe deal, dar intr-o zi, Lucian le-a pierdut, dar tatal sau le-a recuperat, platind o suma de bani. Tot in acelasi timp, umbla un caine turbat prin sat. Acesta a muscat cateva persoane din sat, printre care se afla si Vasile. Acesta a fost trimis in Budapesta pentru a se vindeca.

Capitolul 4 – Tatal baiatul spera ca prin comasare sa obtina o distributie rationala a pamanturilor. Acesta era hotarat sa dea pamanturile taranilor spre comasare, desi unii sateni nu erau de acord. Acestia din urma au incercat sa se razbune, punand niste cartuse metalice in cocenii cu care familia lui Lucian facea focul.

Capitolul 5 – In copilarie, Blaga credea in povestile mamei sale. El indragea o poveste pe care i-o spune aceasta, desi il infricosa. De asemenea, era naiv, deoarece, intr-o zi, a observat ca cerul il urmareste. Impreuna cu prietenul sau, au incercat sa rupa cerul in doua, dar nu au reusit.

Capitolul 6 – Desi parintii lui isi doreau ca Lucian sa mearga la scoala de la 5 ani, acesta refuza. Asadar, la sase ani incepe scoala. Intr-o zi, dascalul ii anunta ca satul arde, asa ca baiatul se duca acasa si o ajuta pe mama sa sa aiba grija de gospodarie.

Capitolul 7 – Deoarece baietii trecusera de varsta la care aveau responsabilitatea de a pazi gastele, aveau mult timp liber vara. Lor le placea sa stea pe iarba, langa rau, goi. De Sfantul Ilie, s-au dus calare sa vada o piesa de teatru.

Capitolul 8 – In fiecare vara, un copil murea inecat in apele Morii. Anul acesta, ei au fost martori la ridicarea corpului de acolo. Auzind clopotele care bateau pentru acel suflet, baietii se gandeau cum ar fi sa fi mort.

Capitolul 9 – La 1 semptembrie 1902, baiatul era din nou in clasa, dar de data aceasta la Sebes. Copii erau asezati in banci dupa nivelul lor la invatatura. Baiatul a ajuns din ultima banca in prima, si a ramas acolo un an intreg. Cu toate ca era interzis, Lucian pleca saptamanal sa-si viziteze parintii.

Capitolul 10 – La varsta de 10 ani, baiatul isi da seama de dragostea lui pentru religie. Cu toate ca mama sa era preoteasa, aceasta nu se ducea prea des la biserica. Doar de doua ori pe ani : de Paste si de Craciun. Cu toate acestea, baitul indragea foarte mult religia. Dupa un an, el nu mai era atat de credincios.

Explicație:

Aici este pe capitole


sebastianradulescu81: este capitolul 5
2006C: Da,dar mie mi ar trebui o pagină
sebastianradulescu81: ok
Alte întrebări interesante