Limba română, întrebare adresată de Nicuelinte, 9 ani în urmă

Vreau toate speciile literale invatate in clasele 5-8

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TArebeca
6
Genul epic,Schita ,Nuvela,Basmul popular,Fabula,Balada populară,Romanul,Rezumatul,Genul liric,Pastelul ,Doina populară si Genul Dramatic .

TArebeca: Schita este special genului epic in proza ,de mici dimensiuni,cu actiune concentrată ,limitată la un singur episod semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje ,timpul si spatiul fiind restrânse.
TArebeca: Nuvela este special genului epic in proza,de dimensiuni medii ,cuprinse intre schita si român ,cu un conflict epic concentrat ,interesul naratorului fixandu -se asupra personajului ,surprins in evolutie,in mediul sau de viata.
TArebeca: Basmul popular este o specie a genului epic in proza ,in care intamplarile reale se împletesc cu cele fantastice ,la care participă personaje ce simbolizează binele si raul ,aflate in confruntare ,finalizată cu victoria binelui .
TArebeca: Fabula este o specie a genului epic in versuri sau in proza ,cu caracter alegoric,in care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje ,plante sau lucruri personificare.
TArebeca: Balada populară este specia genului epic in versuri ,in care este prezentata o întâmplare eroică,o legenda,un fapt istoric,sub forma unei actiuni simple ,cu personaje putine,surprinse , de obicei,in antiteza .
TArebeca: Romanul este specia genului epic de mare întindere ,cu actihne complexa ,desfasurata pe mai multe planuri narative ,la care participa numeroase personaje,ce ofera o imagine ampla asupra vietii.
TArebeca: Rezumatul este prezentarea pe scurt ,scrisa sau orală , a ideilor unei lucrari.
TArebeca: Pastelul este specie a genului liric in care este prezentata in peisaj,prin intermediul caruia sunt transmise sentimentele eului liric contemplator ,cu ajutorul mijloacelor artistice expresive .
TArebeca: Genul Liric cuprinde operele literare,în care autorul isi exprima reflexiile ideile si sentimente in mod direct ,folosind un limbaj bogat in procedee artistice.
TArebeca: Genul Dramatic cuprinde operele literare,in versuri sau in proza,destinate prezentări scenice ,in care actiunea evolueaza prin intermediul replicilor,dialogul fiind modul de expunere specific .Funda?
Răspuns de Magdalazanu
3
Le voi grupa pe genuri.

Gen liric
Pastel
Doina
Gen epic
Schita
Nuvela
Basmul
Balada
Fabula
Romanul
Gen dramatic
Comedia

Cred ca acestea sunt toate.Sper sa nu fi omis nimic.
Alte întrebări interesante