Geografie, întrebare adresată de pascubianca7, 8 ani în urmă

vreau un eseu complet cu așezare geografica cu număr de locuitori etc despre etophia
Vreau repede repede ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soniaciurte13
2

Etiopia este o tara localizata in partea de est a Africii, in zona numita Cornul Africii. Este marginita la nord si nord-est de Eritreea, la est de Djibouti si Somalia, la sud de Kenya, iar la vest si sud-vest de Sudan. Cu o suprafata de 1.104.300 km- , ocupa locul 27 in lume, respectiv cu o populatie de 75.067.000, conform unei estimari din 2006, ocupa locul 16 in lume.

Tara ocupa un platou inalt in partea sa centrala, care variaza in altitudine intre 1.800 si 3,000 m deasupra nivelului marii, atingand 4.533 m cu cel mai inalt varf muntos al sau. inaltimi mai mari ca cele ale platoului central se gasesc inaintea punctului de descendenta spre Valea Marelui Rift, care separa platoul pe diagonala. Diferite rauri strabat platoul, dintre care cel mai notabil este Nilul Albastru, care izvoraste din Lacul Tana. Platoul coboara lin spre stepele Sudanului la vest si respectiv spre campiile Somaliei la sud-vest.

Climatul este temperat bland in zonele inalte si fierbinte in zonele joase. Spre exemplu, in cazul capitalei, Addis Ababa, a carei altitudine variaza intre 2.200 si 2.600 m, temperaturile se gasesc intre un maxim de 26 - C si un minimum de 4 - C. Vremea este in general frumoasa si uscata, cu cer mai mult senin, dar exista doua sezoane ploioase, cel al ploilor scurte (belg) intre februarie si aprilie si cel al ploilor mari (meher), din mijlocul lui iunie pana la mijlocul lui septembrie.

Relief: tara in principal muntoasa in afara de regiunile Ogaden si Danakil. Populatia este alcatuita in principal din abisini si gallasi si este foarte saraca.

Clima: etajata in centru (zona muntoasa) ; subecuatoriala (regiunile Ogaden si Danakil.

Vegetatia: savana cu ierburi inalte: baobabul, akacia ; soluri rosii de savana In restul tarii stepa cu tufisuri si ierburi marunte si ca soluri, cernoziomurile.

Fauna: savana cu giraffe, lei, leoparzi, elefanti, hippopotami, cu rozatoare predominante in stepa.


pascubianca7: waw mulțumesc mult mult de tot
soniaciurte13: cu plăcere
soniaciurte13: cu plăcere
soniaciurte13: cu plăcere
soniaciurte13: cu plăcere
soniaciurte13: de ce sa trimis de patru ori ajsushsh
Răspuns de suzana2suzana
3

Răspuns:

Explicație:

Etiopia, oficial Republica Federală Democratică a Etiopiei, este un stat fără ieșire la mare situat în Cornul Africii. Se învecinează cu Eritreea la nord, cu Sudanul de Sud și Sudan la vest, Kenya la sud, Somalia la est și Djibouti la nord-est.

Cu 1.127.127 km², Etiopia este a 27 țară ca suprafață. Cea mai mare parte din Etiopia este in Cornul Africii, care este partea cea mai estica a continentului. La vest are frontieră cu Sudanul, la nord cu Djibouti și Eritreea, la est cu Somalia și la sud cu Kenya. Marea Vale a Riftului traversează țara din nord-est la sud-vest, creând o zonă de depresiune care este bazinul hidrologic a mai multor lacuri.

În ansamblu iese în evidență Etiopia la vest, masivul Harar la est și podișul somalez spre extremul orient. Rețeaua hidrografică a Etiopiei cuprinde Nilul Albastru, Awash, Webbe Shibeli și Genale. Lacul cel mai important este Lacul Tana, vărsarea acestui lac formează Nilul Albastru.

Economia Etiopiei este bazată pe agricultură care absoarbe 45% din PIB, 90% din exporturi și 80% din mâna de lucru. Produsul principal este cafeaua, destinată aproape toată exportului și din care trăiesc direct sau indirect 25 % din populație. Acest înalt volum, unit schimbărilor bruște de preț la cafea pe piețele internaționale, fac ca balanța să fie foarte vulnerabilă.

Etiopia are rezerve de aur, tantal, cât și marmură, potasiu, minereu de fier și gaz natural. Exploatările gazului au suferit întreruperi datorită multiplelor conflicte belice din 2002.

Înaltul nivel de dependență a sectorului energetic (petrolul) și ridicatele cheltuieli militare, mențin economia într-un stadiu precar, în plus prezintă mari diferențe de la o regiune la alta. Tensionata relație cu Eritreea împiedică folosirea porturilor Assab și Massawa, lăsând doar portul din Djibouti pentru ieșirea la mare pentru produsele etiopiene.

În actualitate se dezvoltă un plan economic bazat în mărirea sectorului energiei electrice, exploatarea gazului natural, recuperarea zonelor agricole și diversificarea activităților economice, într-o economie încă centralizată și care depinde de sectorul public și de ajutorul internațional.

În anul 2007, Etiopia avea o populație de 75.500.000 locuitori. Speranța de viață este de 49 ani. Media de copii pentru fiecare femeie este de 5,1, una dintre cele mai inalte din lume, ceea ce va provoca grave probleme economice și ambientale. 42,7% din populație este alfabetizată. Se estimează că 4,4% din populație este infectată cu virusul HIV (SIDA).

Potrivit unui nou recensământ din 1994, creștinii reprezintă 61,6% din populația țării, 32,8 % musulmani, iar religiile tradiționale africane 5,6 %. Acest lucru este în acord cu actualizarea CIA World Factbook, care consideră creștinismul drept religia care se practică cel mai mult în Etiopia. Dar în SUA, Departamentul de Stat are cifre contradictorii, așezând islamul la egalitate sau cu o ușoară majoritate. În acest sens există necesitatea de a revizui cifrele (45-50% suniți, 40% ortodocși, 5% protestanți și restul religii tradiționale).

Alte întrebări interesante