Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Vreau un mini eseu despre Soliman Magnificul ... de pe net da r extras nu toata Wikipidia .. ok ???

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mira100
22
                                                 Soliman I

Soliman I, sau Soliman Legiuitorul, dar numit și Magnificul, s-a născut la data de 6 noiembrie 1494, și a decedat pe 5, sau 6 septembrie 1566. El a fost al zecelea sultan al Imperiului Otoman. Predecesorul său a fost tatăl său, Selim I Necruțătorul, iar succesorul său a fost Selim al-II-lea, numit de popor ”Bețivul”.
El avea mare grijă de popor, era în fruntea armatei, având mult curaj. A cucerit pe rând Belgradul, Rodosul, și, după multe bătălii, ca, cea de la Mohacs, în anul 1526, ajunge să stăpânească Ungaria. Flota sa maritimă controla Marea Mediterană, Golful Persic și Marea Roșie. Instituia niște legi dure, care au durat o lungă perioadă de timp și după moartea sa. În timpul său, poporul și-a dezvoltat
viața culturală. Mai ales în artă și arhitectură.  
Mama sa a fost Sultana Ayșe Hafsa, care conducea haremul, adică camera interzisă, unde se aflau cadânele, care trebuiau să dea naștere prinților, pentru tron. Soliman a avut o slujnică frumoasă, brunetă, pe nume Mahidevran. Mahidevran i-a dăruit un fiu, pe nume Mustafa, în seraiul din pădurea Saruhan, Manisa. Așa a devenit Mahidevran sultana favorită. După ea, a venit o altă slujnică, frumoasă, roșcată, numită Alexandra La Rossa, sau Anastasia Lisowska, care a reușit să-l farmece pe sultanul Soliman. Ea a devenit sultana favorită, pentru că s-a dovedit a fi mai puternică decât Mahidevran. Alexandra a fost numită de sultan ”Hurrem”, ce înseamnă veselie. Hurrem a fost mereu în conflict cu Mahidevran (doar împărțeau același bărbat, nu?). Hurrem a născut mulți copii: prințul Mehmet (care a fost ucis de Mahidevran, în Manisa), sultana Mihrimah (numele ei înseamnă ”întâlnirea dintre Lună și Soare”, era foarte frumoasă), pe prințul Abdullah (care moare la vârsta de doi ani), prințul Selim (cel care a devenit sultan), prințul Bayazid (care a fost ucis de fratele său, Selim) și cel mai mic prințul Cihangir, care se sinucide, prin înfometare. 
Hurrem  a fost numită de istorici Roxelana, pentru originile ei slave, Spre uimirea tuturor, sultanul Soliman a luat-o de soție pe Hurrem.
Sultanul Soliman a avut o viață de poveste, înconjurată de multă dragoste, dramă, și războaie.

Mira100: Coroană?
Mira100: Mulțumesc!
Alte întrebări interesante