Biologie, întrebare adresată de cheroiud500, 8 ani în urmă

Vreau un referat la biologie despre padurea amazoniana. Dau coroana.Repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicoletaalbaipbcp3s
12

Padurea Amazoniana Padurea este cunoscuta si sub numele de Amazonia sau Jungla Amazoniana si este o padure umeda de foioase, care acopera cea mai mare parte din bazinul Amazonului din America de Sud. Padurea Amazoniana se intinde pe teritoriul a 9 tari, Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Guyana Franceza, Ecuador si Surinam, avand o suprafata de 5,5 milioane de kilometri patrati.

Padurea Amazoniana constituie peste jumatate din padurile tropicale ramase pe Pamant si reprezinta cel mai bogat ecosistem al lumii. Aici traiesc foarte multe specii de pasari si animale, multe dintre ele fiind inca nedescoperite.

Padurea Amazoniana – specii de plante si animale

Padurea Amazoniana este casa aproape a jumatate din speciile de plante, animale si insecte care traiesc pe toata planeta. Speciile indigene de pasari constituie aproximativ o treime din totalul populatiei de pasari de pe planeta. Printre animalele originare din Amazonia se numara: jaguarul, maimuta paianjen, capibara, anaconda, delfinul roz. Exista mai mult de 40.000 de specii de plante, iar numarul este in continuua crestere, deoarece din cand in cand sunt descoperite noi specii. De fapt, se estimeaza ca un numar mare de specii de plante care sunt folosite de catre triburile din padurea amazoniana in scopuri medicinale, sunt inca supuse unor analize stiintifice.

Padurea Amazoniana cuprinde aproximativ 2,5 milioane de specii de insecte, zeci de mii de specii de plante, si aproximativ 2000 de specii de pasari si mamifere. Pana astazi, s-au clasificat cel putin 40.000 de specii de plante, 3.000 de specii de pesti, 1.300 specii de pasari, 427 mamifere, 428 amfibieni si 378 specii de reptile. Una din 5 pasari din lumea intreaga, traieste in padurile Amazoniene. Doar in Brazilia, s-au descoperit peste 100.000 de specii de nevertebrate.

Tot aici se gasesc si cei mai mari pradatori precum Jaguarul si Anaconda. In rau, se gasesc anghile care produc socuri electrice, Pirania, si diverse specii de broaste periculoase care secreta venin. Pericolul nu vine doar de la pradatori, ci si de la numerosi paraziti sau lilieci vampir care raspandesc rabia.

Clima din Padurea Amazoniana

Climatul din padurea amazoniana este cald si umed, cu temperaturi medii de aproximativ 26 de grade Celsius pe tot parcursul anului. Regiunea rareori sufera schimbari climatice majore, iar precipitatiile sunt de tip convectiv, unde caldura tropicala evapora apa si o transforma in averse bruste pe tot parcursul anului.

Stiati ca…?

Stiati ca padurea ecuatoriala din Amazonia este extrem de vasta? Ea cuprinde o suprafata de 10 ori mai mare decat cea a Frantei. Aici traiesc mai multe specii de plante si animale decat pe restul globului. Pana in prezent, au fost inventariate 15.000 de specii de animale, dintre care 8.000 erau cu totul noi pentru biologii car le-au observat. In padurea amazoniana traiesc 40% din pestii de apa dulce şi 23% din pasarile de pe Terra.

Alte întrebări interesante