Limba română, întrebare adresată de BascoCooL, 9 ani în urmă

Vreau un rezumat la romanul ,,Si-a fost nopate" de Aureliu Busuioc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ratafar
2
in  1966, Aureliu Busuioc publica primul său roman, Singur în faţa dragostei, o carte cu un protagonist complet diferit de eroii înseriaţi din romanele basarabene – personaje-fantoşe care simţeau, acţionau, visau, trăiau după directivele Partidului. Personajul lui Aureliu Busuioc era un tânăr profesor pragmatic, vindecat de iluzii, conştient de propria valoare, dovedind un acut spirit de conservare într-un mediu de submediocri. Acesta schimba, cu o carieră universitară, apostolatul muncii într-o şcoală de ţară; şi sacrifica o iubire, pentru o viaţă comodă. Singur în faţa dragostei va cunoaşte 7 (şapte!) ediţii. Cea din urmă apare în 2012.

Tot în 2012, Aureliu Busuioc lansează un nou roman – de mare dragoste: Şi a fost noapte…, povestea a doi tineri a căror iubire supravieţuieşte războiului şi distanţelor (în timp, în spaţiu).

***

Ultimii îndrăgostiţi ai lui Aureliu Busuioc sunt Lenţa, o tânără bulgăroaică din oraşul B – aşezare aflată la graniţa Basarabiei cu Ucraina şi Werner Storch, austriac cu origini bănăţene: războiul l-a prins student la Graz, a fost înrolat la finele primului an de studii şi-acum conduce o unitate militară nemţească, stabilită în urbe. Germanii se retrag din faţa ruşilor şi sunt într-un moment de răgaz.

Lenţa e fiica tuşei Veceva (vânzătoare) şi a unui profesor de muzică arestat de NKDV în ajunul războiului; despre el lumea crede că ar fi murit pe front, iar cei apropiaţi – că ar fi fost deportat.



ratafar: http://www.literaturadeazi.ro/rubrici/recenzii/si-a-fost-noapte-465
ratafar: aici il ai pe tot
BascoCooL: ms
Alte întrebări interesante