Limba română, întrebare adresată de mariamirabela, 9 ani în urmă

Vreau urgent un text de o pagina care sa aiba minim 20 de cuvinte din "basmul toamnei"
de Ionel Teodoreanu.Va roggg!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ana8Maria
1
O data cu sosirea lunnii septembrie incepe marele farmec al toamnei.
Suntem intr-un univers policrom.Un lung rastimp vremea ramane egala cu ea insasi:senina si calda,blanda si dulce.Razele soarelui par filtrate prin miere.Campiile par paini cu coaja rumenita,abia  scoase din cuptoare uriase.Lumina e de aur si in marea bogatie a toamnei pana si praful pare de aur.
  Staruie in aceste zile,in intreaga natura,o netulburata si adanca frumusete.Gradinile isi dau bogata recolta de crizanteme,bufanasi si tufanele.Gutuii sunt plini de roade aromate...parfumate.Pere,nuci,piersici,mere, toate umplu tarabele din piete. Acum incepe marele farmec,adevarata bucurie a toamnei:culesul viilor.
In aer pluteste un puternic miros de tamaioasa.Dulce ca mierea,cu boabe mici ai aurii,ceaslaua umple cosurile.Este un adevarat corn al abundentei.
Maini harnice au strans in gramezi uriase ardei grasi,rosii ,vinete,ceapa,usturoi,morcov si mai ales varza.Este un minunat pastel de toamna:totul este imbracat in diferite culori.
Dupa ce totul a fost cules,pe camp raman,pana ce da bruma,uriasii dovleci.Dar adevarata simfonie cromatica o daruiestepadurea.Inca de la sfarsitul lui septembrie totul incepe a se ingalbeni.Verdele infinit al padurii capa o paloare delicata,diafana,stravezie chiar.Treptat padurea devine un imens incendiu coloristic,Stejarii parca au luat foc,asemeni unui vulcan ce erupe,acoperind cerul cu lava lor de frunze rosii.Fagii ard in culori aurii...ard cu flacari albe artarii..ard solemn castanii in culori ruginii..teii raspandesc in jurul lor scantei de stelute aurii..Toata padurea e un incendiu pe care adierea uneori aspra,alteori moale a vantului il inteteste cubrate galbene,rosii sau albe, pana cand padurea intreaga e deszgolita.
Deabia acum misterul toamnei se sfarseste.Ii ia locul alba iarna!
Titlul este PASTEL DE TOAMNA
Sper ca te ajuta :)

mariamirabela: E superba dar imi trebuie minim 20 de cuvinte din basmul toamnei de I.Teodoreanu leai luat?
mariamirabela: care sunt astea?
Ana8Maria: policrom,rumenit,aur,bogatie,toamna,parfumate,crizanteme,bufanasi,tamaioasa,dorn,abundenta,cosuri,pastel,culori,bruma,paduri,rosii,dezlogite,diafana,stravezie.
mariamirabela: astea nu sunt din basmul care imi trebuie mie
Alte întrebări interesante