Istorie, întrebare adresată de emalut07gmaicom, 8 ani în urmă

vreu și eu un referat despre asia mica repede​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Euuuueepp
4

Răspuns:

Buna!

Explicație:

Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana. In acest fel, Asia este singurul continent care are ca vecini toate oceanele planetei. Numai in N-V are o limita terestra, marginindu-se cu Europa, de care il separa o linie conventionala.

Punctele extreme ale masei continentale a Asiei sunt urmatoarele:

- in nord, Capul Celiuskin, din peninsula siberiana Taimir (77o43’ latitudine nordica);

- in sud, Capul Piai (sau Buius), din peninsula Malacca (1o16’ latitudine nordica);

- in est, Capul Dejnev, din peninsula Ciukota, Rusia (169o40’ longitudine vestica);

- in vest, Capul Baba, din peninsula Asia Mica, in Turcia (26o04’ longitudine estica)

Istoric

Primul care a consemnat informatii privind unele regiuni asiatice a fost marele istoric, geograf si calator grec Herodot, din secolul a V-lea i.Hr., in lucrarea sa intitulata Istorii.

Abia dupa aproape un mileniu si jumatate se vor adauga noi informatii despre Asia, datorate in special unor geografi si calatori arabi, intre care Idrisi si Ibn Battutah. Cel care va contribui insa cel mai mult la cuoasterea Asiei va fi venetianul Marco Polo.

In secolele al XIV-lea si al XV-lea Imperiul Otoman reuseste sa controleze marile drumuri comerciale care legau Asia de Europa si pe care se aduceau marfuri foarte cautate de europeni, intre care matasea si mirodeniile (cuisoare, vanilie, piper s.a.). Aceasta situatie obliga marile puteri europene in ascensiune sa caute noi drumuri spre “Indii”, cum era denumita Asia, inaugurand astfel epoca marilor descoperiri geografice: Vasco da Gama (1498) Europa – Capul Bunei Sperante – India, Magellan (1519-1521) Prima calatorie in jurul lumii. Astfel, calea spre “Indii” era deschisa. Marile puteri continentale si-au impartit intinse arii asiatice: Portugalia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Franta.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, tarile asiatice si-au dobandit, una dupa alta, independenta, afirmandu-si propriile valori pe plan mondial.

Relieful

Asia este continentul cu cea mai ridicata altitudine medie: 960 m. Pe continentul asiatic se gasesc toate unitatile majore de relief: munti, dealuri si podisuri, campii.

Desi predomina formele colinare si campiile, se impun indeosebi lanturile muntoase. Cel mai important sistem muntos este o continuare a lantului alpino-carpatic: Himalaya. El atinge inaltimile sale maxime in partea sa centrala: Himalaya-Karakorum. Acest lant muntos este cel mai inalt de pe glob, culminand cu cel mai inalt varf: Chomolungma (8848 m). Celelalte sisteme muntoase care au o dezvoltare mai mare sunt cele care cuprind muntii Tian Shan, Altai, Saian, Verhoniansk, respectiv Kunlun, Qinling s.a.

Sper ca te-am ajutat!! Spor!

Răspuns de Utilizator anonim
2
Asia – prezentare general
Asia este cel mai mare continent din cele sapte continente ale lumi. Fara insulele care o inconjoara, Asia masoara 44.936.000 km sau aproape o treime din uscatul Pamantului.
Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.
Asia este aproape total in emisfera nordica, la nord este Oceanul Arctic, la est este Stramtoarea Bering si Oceanul Pacific. La sud-vest se afla Marea Rosie si Marea Mediterana. La vest granita dintre Europa si Asia este trasata de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi geografi vor sa numeasca pamantul care formeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.
Asia are tarile: Liban, Israel, Siria, Kuweit, Iraq, Arabi, Yemen, Oman, Emiratele Arabe Unite, Azerbaigian, Armenia, Turcia, Georgia, Rusia, Iordan, Kazastan, Afganistan,etc.
In comparatie cu alte continente, interiorul Asiei este format din munti,vegetatie… Centrul Asiei este format din Hmalaya platoul Tibetan si in jurul lor sunt patru platouri regionale(Siberia,Estul Chinei,Sudul Indiei,Peninsula Araba)
Clima:
Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica. In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor Continentala, care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.
Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase,precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si altor regiuni.
Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.
Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonica care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii. Desi termenul de musonic este aplicat la toate climatele estice si sudice ale Asiei, adevaratul termen de musonic este caracteristic numai partii de subcontinent Indian si Burma, in aceste zone precipitatiile anuale depasesc 2000mm anual.
Vegetatie:
Vegetatia in Asia este foarte diversa ,pastrand o relatie cu clima si solurile.
In nordul departat in Siberia tundra si taigaua predomina.
Plantele cuprind licheni si muschi. In sud, sud-est si in estul Asiei, padurile ecuatoriale predomina si in latitudine mai mica unde precipitatia grea este caracteristica pe tot anul.
Fauna:
Regiunile nordice sunt bogate in ursi, lyix, hermelina, lupi, vidra, cat si multe pasari.
Stepa si regiunile semi-aride suporta antilope si numeroase amimale rozatoare ca iepuri salbatici si soareci de camp. Pestii de apa dulce sunt gasiti in toate partile continentului. Lacul Baikal este faimos pentru fauna sa distinctiva, desi poluarea industriala ameninta supravietuirea mai multor specii. Caprele salbatice si oile se gasesc in munti, iar in Tibet exista yak. Fauna este imprastiata pe tot cuprinsul zonelor desertice ale Asiei de sud – vest unde sunt multe animale pe cale de disparitie. Leul Asiatic practic a disparut.
Resursele Minerale:
Asia este foarte bogata in resurse minerale si tot continentul – Tibet, de exemplu, nu a fost inca explorat geologic. In Siberia, nordul Chinei si nord-sudul Indiei: exista depozite de carbuni foarte mari care nu exista in alta parte.
Resursele de petrol si gaze sunt de asemenea foarte bine distribuite. Cele mai mari concentratii de petrol se afla in Golful Persian, Indonezia, Nordul si in teriorul Chinei pe malurile marii Caspiane si inVestul Siberiei. Alte resurse mai sunt si: minerale metalice, fier, mangan, aur diamante in Siberia, aur uranium argint, cupru, zinc si altele.
Agricultura:
Majoritatea pamanturilor din Asia nu sunt bune pentru agricultura, mai putin de 1\3 din pamanturile Asiei sunt bune pentru agricultura. De obicei principala unitate de productie este satul si nu ferma.
Agricultura Asiei de Est este caracterizata prin case mici foarte multi oameni pe foarte putin pamant, exista o mare dependenta de cereale. Orezul este mancarea principala. Se cultiva cocotieri, cauciuc, ulei din masline, ceai,etc. Sistemele de irigatie sunt foarte avansate.
Energia:
Desi productia de energie a crescut cu mult din 1960, consumul de energie ramane destul de mic in majoritatea tarilor din Asia. Aceasta cuprinde majoritatea republicilor soviete: Japonia, Taiwan, Korea de Sud, Singapore, Hong Kong, Malaesia, Kuweit, Turcia, Israel, Arabia Saudita.
In cele mai multe zone energia depinde de combustibilul local ca lemnul. In Sud-Vestul Asiei principala sursa de energie este petrolul. Jumatate din energie este hidro energia.
Alte întrebări interesante