Geografie, întrebare adresată de ionutdicu9823, 8 ani în urmă

Vulcanii terrei referat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancadiana1864
3

Răspuns:

Vulcanul este formațiunea geologică de formă conică formată din acumularea materialelor rezultate din erupția magmei dintr-un focar situat la adâncime în manta sau scoarța unui corp ceresc (precum planeta Terra), printr-o deschizătura a scoarței denumită ventră vulcanică. Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci.Un vulcan se formează prin ridicarea scoarței, alcătuind „conul vulcanului”, sub presiunea gazelor și magmei (rocile topite). Materiile incandescente ies la suprafață printr-un crater (deschidere cu forme si diametre diferite). Un crater puțin adânc se numește pateră. Cu toate că vulcanii sunt în general asociați cu fenomenul de distrugere, ei au și unele efecte pozitive: minerale din adâncul Terrei fac ca solul din jurul multor vulcani să fie foarte fertil; ei creează noi forme de teren pe fundul mărilor, iar studiul vulcanilor contribuie în mod semnificativ la înțelegerea noastră cu privire la interiorul Terrei. Fenomenul ieșirii magmei la suprafață este denumit erupție și are loc acolo unde scoarța terestră opune cea mai mică rezistență. Fenomenul ieșirii magmei la suprafață este denumit erupție și are loc acolo unde scoarța terestră opune cea mai mică rezistență. Erupția vulcanului este însoțită de cutremure de pământ, erupție de gaze, cenușă, bombe vulcanice (fragmente rupte din crater) și lavă (vâscozitatea ei diferă după reacția acidă sau bazică a lavei) care se solidifica prin răcire.

- Erupția efuzivă este o erupție vulcanică silențioasă, care scoate la suprafață lavă bazaltică cu viteză mică (erupțiile vulcanului Kilauea din Hawaii sunt efuzive).

- Erupție explozivă este o erupție puternică a unui vulcan care aruncă în aer materia pe distanțe uriașe; lava e săracă în silicat; poate fi foarte periculoasă pentru locuitorii aflați în apropiere de locul erupției.h

Africa :

Kilimanjaro

Nabro

America :

Antofalla

Cotopaxi

Dotsero

El Chicon

Popocatepetl

Paracutin

Mount St. Helens

Mauna Loa

Kilauea

Puyehue

Novarupta

Ojos del Salado

Asia :

Bromo

Fuji

Gunung Api Gamalama

Ijen

Klucevskaia Sopka

Krakatoa

Pinatubo

Semeru

Tambora

Avachinsky

Australia :

Glasshouse Mountains

Mount Canobolas

Mount Fox

Mount Warning

Europa:

Etna

Hekla

Stromboli

Vezuviu

Vulcanul Katla

Vulcanul Santorini

Oceania:

Koro

Lolo

Rabaul

Taveuni

Victory


biancadiana1864: SPER CĂ TE-AM AJUTAT ȘI DACĂ TE-AM AJUTAT AI PUTEA SĂ ÎMI DAI COROANĂ
Alte întrebări interesante