Limba română, întrebare adresată de BIancA9781, 8 ani în urmă

Vulpea libera de Grigore alexabdrescu rezumat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iosifandreeasi
2

Majoritatea gesturilor de baza ale comunicarii sunt aceleasi in intreaga lume. Cand oamenii sunt fericiti zambesc; cand sunt tristi sau suparati, se incrunta sau devin posaci. A incuviinta dand din cap inseamna aproape in mod universal, “da” sau o aprobare. Este una din formele inclinarii capului si pare a fi un gest innascut utilizat si de oamenii nevazatori si surzi. Clatinatul capului intr-o parte si alta pentru a indica “nu” sau o negare este de asemenea universal si pare sa fie un gest deprins imediat dupa nastere.  

Ridicatul din umeri este de asemenea un bun exemplu de gest universal care se utilizeaza pentru a semnala ca o persoana nu stie sau nu intelege despre ce se vorbeste. Este un gest compus alcatuit din trei parti principale: palmele deschise, umerii ridicati si sprancele ridicate. Tot asa cum limbajul verbal difera de la o cultura la alta tot asa si limbajul non-verbal poate fi diferit in diferite culturi.  

• Semnale nascute, genetice deprinse si specifice unor culturi

Nenumarate cercetari si discutii au loc pentru a stabili daca semnele non-verbale sunt innascute, insusite, transferate genetic sau dobandite pe alta cale. Sau alaturat dovezi din observarea nevazatorilor si/sau a surzilor, care nu pot deprinde semnalele non-verbale pe cale vizuala sau auditiva, din analiza comportamentului gestic propriu diferitelor culturi precum si din studierea comportamentului maimutelor.

Atunci cand incrucisam bratele la piept, care din cele doua brate le asezam deasupra cel drept sau cel stang? Majoritatea oamenilor nu pot raspunde la aceasta intrebare inainte de a incerca practice acest gest. In timp ce una din miscari o simte confortabila, cealalalta I se pare complet nepotrivita. Este limpede ca aici avem de-a face cu un gest genetic care nu poate fi schimbat.  

• Gestul “inel” sau “OK”

Acest gest a fost popularizat in SUA la inceputul sec. al XIX-lea probabil de ziarele care in acea vreme au facut o moda din a utiliza initiale pentru prescurtarea frazelor uzuale. Exista multe pareri diferite privind semnificatia initialelor “O.K”. Dupa unii ele inlocuiesc expresia “all correct”, care poate fi scrisa in mod gresit “oll corrct”; dupa altii ele ar marca opusul lui “knock out”, adica “K.O”. Mai sunt mentionate multe teorii de acest gen.  

Sensul lui “O.K” este identic in toate tarile vorbitoare de limba engleza, si desi acest sens s-a raspandit in intreaga europa si asia in anumite locuri originea si sensul gestului sunt diferite. In Franta de exemplu, gestul “inelului” semnifica si “zero” sau “nimic” ; in Japonia poate insemna “bani” in unele tari mediteraneene este un semn pentru gaura si adesea se utilizeaza pentru indicarea homosexualitatii.  

Pentru cei care calatoresc in strainatate regula cea mai sigura este sa se supuna principiului : “ cand te aflii la Roma comportate asemenea celor din Roma” in felul acesta vom putea evita anumite situatii neplacute.

• Gestul degetul mare ridicat

In Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda gestul degetul mare ridicat are 3 intelesuri: il folosesc de obicei, autostopistii cand doresc sa fie luati intr-un autovehicul, este semnul OK, iar atunci cand este ridicat brusc, el devine semn de insulta avand un sens ordinar, obscene.


Alte întrebări interesante