Matematică, întrebare adresată de dolynycole, 9 ani în urmă

√(x+1) + √(x-4) = 5 ?!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de c04f
2
Conditii de existenta: x+1≥0 si x-4≥0 ⇒"x≥4". Pridicam la patrat ambi membri si obtinem: x+1+2 \sqrt{(x+1)(x-4)}+x-4=25 ,separam radicalul, impartim ambi membi cu 2 si obtinem: \sqrt{x^2-3x-4}=14-x. Punem din nou conditia ca ambi membri sa fie pozitivi, 14-x≥ 0, ⇒x≤14, intersectat cu prima conditie ⇒x∈[4; 14], interval in care se admit solutii, ridicam din nou la patrat si rezulta:  x^{2} -3x-4=194-28x+ x^{2}, . se reduc termenii asemenea si obtinem: 25x=200 ⇒ x=8, solutie ce se afla in domeniul de definitie.
 
Răspuns de Utilizator anonim
1

Ridicăm la pătrat ambii membri ai ecuatiei, si obtinem:


[tex]x+1+2\sqrt{(x+1)(x-4)} +x-4=25 \Leftrightarrow 2\sqrt{(x+1)(x-4)} =28-2x [/tex]

Impărtim la 2 ecuatia, si rezultă:

 
\sqrt{(x+1)(x-4)}  = 14-x


Ridicăm la pătrat ambii membri ai ecuatiei, si obtinem:

(x+1)(x-4) =(14-x)² ⇔x²-3x-4=196-28x+x² ⇔25x=200

⇔ x = 8.

Verificăm (etapă obligatorie !) dacă x = 8 este soluție a ecuației inițiale:

\sqrt{8+1}+\sqrt{8-4}=5 \Leftrightarrow 3+2=5 \Leftrightarrow 5=5\  (Adevarat).

Deci, ecuatia dată are soluția unică x=8.

Observatie:

Verificarea de la final, in acest caz particular(!), fluidizează rezolvarea ecuației, neinițiind calcule pentru condițiile de existență a ecuației.




Alte întrebări interesante