Matematică, întrebare adresată de Anne221, 9 ani în urmă

x-1 - x²-1 supra x+2 (doar x²-1 este supra x+2) :x-1 supra x+2, E(x)=1


Anne221: asa scrie in carte
EagleEyes: poate sa fie gresit la raspunsuri :)
Anne221: nu e la răspunsuri
Anne221: scrie direct la punctul b, demonstrați ca E(x)=1
EagleEyes: :))) Aham ...
Anne221: totusi, cum ai făcut de ai scăpat de paranteze? ca mie tot îmi rămân sus paranteze
EagleEyes: imi spui unde sunt parantezele ? :))
EagleEyes: gata .. imi da 1 :))
Anne221: pai... cand aduci la acelasi numitor in primul termen.. cand aplici formula la al doilea termen
EagleEyes: Eu te intrebam unde sunt parantezele .. dar mi-am dat seama :))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
2
( x - 1 - x²-1/x+2) : x - 1/x+2 =

Scrii toti numaratorii deasupra numitorului comun

= x(x+2)-(x+2)-(x²-1)/x+2  : x-1/x+2 =

Pentru a impartii doua fractii se inmulteste prima cu a doua inversata

= x(x+2)-(x+2)-(x²-1)/x+2 × x+2/x-1 =

= x² + 2x - (x+2)-(x²-1)/x+2 × x+2/x-1=

Cand apare semnul ”-” in fata parantezei schimba semnul din fata parantezei 

= x²  + 2x - (x+2)-x²+1/x+2 × x+2/x-1 =

Simplifici fractia cu x + 2 

= (x²+2x-(x+2)-x²+1) × 1/x-1 =

= ( 2x - (x+2) + 1 ) × 1/x-1 =

= (x-2+1) × 1/x-1 =

= (x-1) × 1/x-1 =

Simplifici x-1 

= 1 



Anne221: n am înțeles de unde vine x(x+2)_(x+2)..
Alte întrebări interesante