Matematică, întrebare adresată de Kaiouki, 8 ani în urmă

x*3/7 = x/3 aflati x


GreenEyes71: Nu ai o poză, ai scris greșit. Din cele scrise de tine (dacă x nu e egal cu 0), rezultă că 3/7 = 1/3, ceea ce este absurd. Înțelegi ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iakabcristina2
0

7•x=3•x^3

7=3x^2

x^2 = 7/3

x=rad21/3 sau -rad21/3


iakabcristina2: Câtă rigiditate... Nu mai e nimic de spus... Se tolerează atâtea pe acest site, dar acum ne ocupăm de lucruri mărunte, doar pentru că un elev nu știe să folosească editarea... O zi bună !
GreenEyes71: Nu este nicio rigiditate, suntem la matematică, unde trebuie să fim exacți, riguroși, structurați, ordonați. Schimbarea unui enunț, fără a întreba utilizatorul nu este deloc un lucru mărunt, după părerea mea. O zi la fel de bună.
GreenEyes71: Ar mai fi ceva: soluția ecuației modificate de tine față de enunț este incompletă, lipsește condiția de nenulitate, dacă mă pot exprima altfel. Aproape nicio soluție nu conține condițiile de pus, și nu mă refer doar la tine. Pentru așa ceva, elevii sunt serios depunctați la teste, la teze și la examene. Nici asta nu e ceva mărunt, chiar deloc. Spor la treabă !
GreenEyes71: * astfel
iakabcristina2: Despre ce nenulitate vorbim ??? Este x la numitor ?? Nu...
GreenEyes71: Ecuația modificată de tine este:

7x = 3x³, este o ecuație de gradul al III-lea, care are 3 soluții, iar tu ai obținut 2 soluții. Ce lipsește ?

Când ai trecut de la ecuația de mai sus la 7 = 3x², înseamnă că ai simplificat în ambii membri cu x, deci x NU trebuie să fie nul, lucru pe care nu l-ai scris. Oricum, abordarea nu e corectă, cu simplificarea lui x.
GreenEyes71: Rezolvarea corectă este trecerea lui 7x în celălalt membru, x devine factor comun, deci x = 0 este prima soluție. Rezolvarea continuă cu celălalt membru egal cu 0, adică 3x² -- 7 = 0, ecuație care are cele 2 soluții scrise de tine. Cele 3 soluții se văd ușor din reprezentarea grafică a funcției f(x) = 3x³ -- 7x, în cazul în care nu ești convinsă de cele scrise de mine.

Pe viitor, te rog să acorzi mult mai multă atenție rezolvării corecte și complete a acestui tip de exerciții. Mulțumesc.
iakabcristina2: Mulțumesc pentru explicații. NU sunt profesor de matematică, NU am studii intensive de matematică, e doar o pasiune de-ale mele... NU am de unde să cunosc toate dedesubturile acestei științe !
GreenEyes71: Bine, înțeleg, dar sper ca informațiile scrise de mine să fie interesante pentru tine și să le folosești de acum înainte, nu ?
GreenEyes71: Ești un utilizator foarte apreciat și foarte important pentru această comunitate, de ceea contribuția ta trebuie să fie una de înaltă calitate, iar tu ar trebui să apreciezi orice ajutor care vine din exterior, pentru a-ți îmbunătăți modul de rezolvare. Dacă eu aș primi astfel de informații, aș fi foarte bucuros și recunoscător și aș ține cont de experiența celor care doresc să mă ajute.
Alte întrebări interesante