(X^3-x^2+x+1)×(x^3-x^2+x+5)+4 sa fie pătrat perfect
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Sa se arate ca:
(x³ -x² +x +1)(x³- x² +x +5) +4 este p.p.
Notam x³-x² +x cu "a"
Expresia devine :
(a+1)(a+5) + 4 = a² +5a +a +5 + 4 = a²+6a +9 = (a+3)²
Inlocuiesc pe "a" cu (x³ -x² +x)
⇒E(x) = (x³ -x² +x +3)² care este p.p.
(x³ -x² +x +1)(x³- x² +x +5) +4 este p.p.
Notam x³-x² +x cu "a"
Expresia devine :
(a+1)(a+5) + 4 = a² +5a +a +5 + 4 = a²+6a +9 = (a+3)²
Inlocuiesc pe "a" cu (x³ -x² +x)
⇒E(x) = (x³ -x² +x +3)² care este p.p.
Răspuns de
1
[tex]\text{Notam $x^3-x^2+x+3=a.$ Numarul se mai scrie: }\\
(a-2)(a+2)+4=a^2-2^2+4=a^2,\\ \text{care este patrat perfect in ipoteza in care $x$ este numar intreg. }[/tex]
Alte întrebări interesante
Biologie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă