Limba română, întrebare adresată de ArianaHancu, 8 ani în urmă

zeita hera rezumat pe scurt despre viata ei
repede va rog dau coroana si 15 puncte!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iEgg
3

Romanii o numeau Iunona. În traducere, numele grecesc Hera înseamnă „stăpâna” şi o indică pe regina zeilor, fiica lui Cronos şi a Rheei şi sora şi soţia lui Zeus.

Potrivit lui Homer, a fost crescută de Oceanos şi de Tethys, iar mai târziu a devenit soţia lui Zeus. Numeroase versiuni ale mitului amintesc, nu fără divergenţe, modul în care cei doi fraţi au ajuns să se căsătorească. Conform uneia dintre ele, Hera l-a sedus pe Zeus pe muntele Ida din Asia Mică (Iliada, 14). O altă versiune spune că nunta a avut loc în palatul lui Zeus din Ocean, cu mare fast şi cu participarea tuturor zeilor, care au adus daruri;mai numeroase sunt însă povestirile despre nunta secretă a celor doi fraţi pe muntele Citeron din Beoţia. Ulterior, scriitorii adaugă că Hera, asemenea celorlalţi fii ai lui Cronos, a fost înghiţită de tatăl său şi că apoi a ieşit la lumină, fiind scuipată de zeu.

În Iliada, zeii o tratează pe Hera cu acelaşi respect care îi este rezervat augustului său soţ. Zeus însuşi îi ascultă sfaturile şi îi împărtăşeşte gândurile sale ascunse. Comparativ cu Zeus, ea este însă inferioară ca putere şi autoritate şi trebuie să i se supună necondiţionat, asemenea celorlalţi zei din Olimp. Mai mult decât regina zeilor, ea este consoarta regelui zeilor şi oamenilor;această diferenţă relevantă este evidentă mai ales în izvoarele vechi. Ridicarea sa la rangul de regină propriu-zisă a zeilor, cu bogăţii şi puteri regale, este posterioară poemelor homerice.

Homer o descrie pe Hera ca având un caracter dificil;gelozia, încăpăţânarea şi firea sa certăreaţă îl fac uneori să tremure chiar şi pe Zeus. Pe seama caracterului agresiv al Herei sunt puse certurile frecvente dintre ea şi Zeus;odată, cu sprijinul lui Poseidon şi al Atenei, ea a ajuns până acolo încât a plănuit să-l pună pe Zeus în lanţuri. În asemenea cazuri, Zeus trece la fapte şi ridică mâna asupra ei. Odată a atârnat-o de nori, cu mâinile prinse cu lanţuri şi cu două nicovale legate de picioare, drept pedeapsă pentru ura cu care îl urmărise pe Heracle;altă dată, când Hefaistos a încercat să o ajute, Zeus l-a aruncat pe nesocotit din Olimp.

Împreună cu Zeus, Hera i-a avut pe Ares, Hebe şi Hefaistos. Dintre toţi zeii Olimpului, ea era singura căsătorită în sensul propriu al cuvântului, din moment ce iubirile Afroditei sau căsătoria acesteia cu Hefaistos sunt rareori considerate ca atare de poeţii antici. Datorită acestei poziţii unice, ea este zeiţa ocrotitoare a căsătoriei şi a naşterilor şi este reprezentată ca mama Ilitiilor. Cu toate acestea, ea putea aduce pe lume copii singură, fără concursul lui Zeus;astfel l-a născut pe Tifon, pentru a-şi arăta mânia împotriva lui Zeus, care o adusese pe lume pe Atena fără ea (Imnul homeric către Apollo, 309);în acelaşi fel se considera că se născuseră alţi doi fii ai Herei, Ares şi Hefaistos, ultimul născut înainte de vreme, potrivit unei versiuni a mitului, în perioada de trei sute de ani când Hera avusese doar relaţii secrete cu Zeus;o altă versiune afirmă că Hefaistos s-a născut din coapsa Herei.

În Iliada, Hera este reprezentată într-un car tras de doi cai, iar Hebe şi Horele o ajută să-i mâne. În acelaşi poem, din cauza alegerii lui Paris, ea le este ostilă troienilor (deci şi lui Enea) şi, prin urmare, se află de partea grecilor. De asemenea, din cauza geloziei îi persecută pe toţi fiii pe care Zeus i-a avut cu femeile muritoare. Acest lucru explică ostilitatea sa faţă de Dionysos, Heracle şi mulţi alţi eroi. Tradiţia o prezintă ca fiind însă blândă şi binevoitoare faţă de Iason.

Te rog citește și selectează informațiile importante.


ArianaHancu: mersi mult
Alte întrebări interesante