Matematică, întrebare adresată de xcjc, 8 ani în urmă

....................​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andyilye
0

Explicație pas cu pas:

cunoaștem formulele:

\boxed {{1}^{2} + {2}^{2} + {3}^{2} + ... + {n}^{2} = \dfrac{n \cdot (n + 1) \cdot (2n + 1)}{6}}

și suma Gauss:

\boxed {1 + 2 + 3 + ... + n = \dfrac{n \cdot (n + 1)}{2}}

atunci limita se scrie:

= lim_{x\rightarrow + \infty }\dfrac{n \cdot \dfrac{n \cdot (n + 1) \cdot (2n + 1)}{6}}{ {\Big(\dfrac{n \cdot (n + 1)}{2}\Big)}^{2} } =

= lim_{x\rightarrow + \infty } \dfrac{ 4 \cdot {n}^{2} \cdot (n + 1) \cdot (2n + 1)}{6 \cdot {n}^{2} \cdot {(n + 1)}^{2} } \\

= lim_{x\rightarrow + \infty } = \dfrac{ 4 \cdot (2n + 1)}{6 \cdot (n + 1)} = lim_{x\rightarrow + \infty } = \dfrac{4n + 2}{3n + 3} \\

= lim_{x\rightarrow + \infty } = \dfrac{n \Big(4 + \dfrac{3}{n} \Big)}{n\Big(3 + \dfrac{3}{n} \Big)} = \bf \dfrac{4}{3} \\


xcjc: am mai pus uns vă puteți uita ?
Alte întrebări interesante