...............................................
Răspunsuri la întrebare
Rezolvă următoarele cerințe:
1. Identifică un tip de temperament asociabil domnitorului Ștefan cel Mare, selectând o secvență definitorie:
Tipul de temperament asociabil este dat de secvența "vărsător de sânge nevinovat", ceea ce înseamnă că domnitorul Ștefan cel Mare se "mânia" repede și osândea la moarte oameni nevinovați.
2. Cum explici structura "nu mare de statu":
Prin această structură, autorul vrea să spună că Ștefan cel Mare era de talie mică, adică domnitorul nu era un om înalt.
3. Reamintește-ți modalitățile de caracterizare cunoscute, completând tabelul următor:
Citat ilustrativ: "om întreg la fire"
Trăsătură: logic, sănătos mintal
Modalitate de caracterizare: directă.
Citat ilustrativ: "unde nu gândeai acolo îl aflai"
Trăsătură: activ
Modalitate de caracterizare: indirectă.
Există în text câteva elemente sugerând un punct de vedere al boierului care nu aprobă întotdeauna acțiunile domnitorului. Identifică-le:
- "mânios"
- "de grabă omorâtoru de sânge nevinovatu"
- "omorea fără județu"
- "el încă a fostu omu cu păcate"
5. Structura "s-au scăpatu de mult bine și de multă apărătură" este deosebit de expresivă. Explică în ce constă pentru tine "mecanismul" expresiv:
Pentru mine, "mecanismul" expresiv înseamnă că autorul prin anumite structuri vrea să descrie indirect trasături de caracter, acțiuni sau peisaje din natură.
6. Identifică o "scuză umanistă" găsită domnitorului:
Scuza umanistă găsită domnitorului este următoarea: "amintrilea era omu întreg la minte, neleneșu" în sensul că domnitorul este descris ca fiind uman și harnic, în ciuda crimelor făcute "la ospețe".
7. Găsește fragmentul/fragmentele în care Grigore Ureche adoptă punctul de vedere "folcloric" despre sfârșitul lui Ștefan cel Mare:
Acest fragment este următorul: "după moartea lui, până astăzi îi zicu sveti Ștefan Vodă...pentru lucrurile lui cele vitejești, care nimenea din domni, nici mai nainte, nici după aceia l-au ajunsu".
Succes!⚘