Limba română, întrebare adresată de svelea, 9 ani în urmă

1)Care e trasatura dominanta a personajului Ghita din nuvela Moara cu noroc?(cu doua scene reprezentative pentru trasatura aleasa)
2)Care e trasatura dominanta a personajului Sefan Gheorghidiu din romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi?(cu doua scene reprezentative pntru trasatura aleasa)
3)Care trasatura dominanta a personajului Stefan Tipatescu din comedia O scrisoare pierduta?(cu doua scene reprezentative pentru trasatura aleasa)

DAU COROANA!!! Pt ca maine bac...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Crovna
12
1) Trasatura dominanta a personajului Ghita este slabiciunea. (slab de caracter+naivitate) Ajunge sa faca lucruri rele doar pentru a-i castiga increderea lui Lica samadaul si pentru ca ii era frica de acesta. A contribuit la jefuirea arandasului. Alta scena reprezentativa este cand o lasa pe sotia sa, Ana in mainile lui Lica. Chiar si aceasta il numeste 'femeie in straie barbatesti'.
2) Orgoliul. Orgoliul sau il facea sa fie si foarte gelos . Gelozia sa era cauzata din cauza faptului ca nu isi putea intelege sotia, comportamentul eii se parea nefiresc si nu incerca sa inteleaga sau sa se adapteze acestui comportament. Ei ii placea viata luxurianta dar el prefera o viata simpla , o viata in care cunoasterea era mai presus de orice. Din cauza orgoliului sau era si un inadaptat social. Nu putea intelege cum societatea in care traieste era avara dupa bani si dupa bunuri materiale. Nu accepta ce nu putea sa inteleaga sau ce nu dorea sa inteleaga.
3)Trasatura dominanta a personajului Stefan tipatescu era aerul sau de superioritate. Se considera mai bun ca toti, desi nu era asa.(asta reiese din modul in care se comporta si vorbeste cu ceilalti)
Alta trasatura dominanta ar fi faptul ca era fatarnic. Isi cunostea interesele si prin comportamentul sau voia tot timpul sa ajunga undeva. Il ierta pe Pristanda(politaiul) pentru greselile sale doar pentru ca avea nevoie de el si de ajutorul sau. Era fals si cu "prietenul sau" Zaharia Trahanace. Desi se comporta cu el ca si cu un prieten, era amantul lui Zoe, sotia lui Trahanache.

Sper ca ti-am fost de folos. Pentru scene detaliate mai cauti tu :D.

Alte întrebări interesante