1.Cea mai mare stîncă din lume este_________,muntele____________, care are o înălțime de___________.
Uluru este un monolit, adică ____________________2.Burringurrah este un monoclin, adica____________.
3.Dacă vei vizita muntele Augustus, vei străbate ________kilometri, iar plimbarea va dura_____ore.
4. Rescrie din text trei predicate nominale având verbe copulative diferite.
a)________
b)________
c)________
5. Ce ai alege între o călătorie spre vârful muntelui Augustus și o expediție la izvoarele aflate la poalele muntelui?
Argumenteaza-ți alegerea.
As prefera ________________________
6. Imaginează-ți că ai ajuns în vârful muntelui Augustus. Prezintă peisajul care te-a impresionat într-o scrisoare adresată celui mai bun prieten.
Dragul meu prieten
______________________________________________________________________________....
....___________________________________________________________ Închei aici scrisoarea mea și___________________
Răspunsuri la întrebare
Cea mai mare stâncă din lume este Augustus, muntele care are o înălțime de 715 metri – Aflăm această informație din secvența: ”Augustus se înalță la 715 metri deasupra câmpiilor secetoase…”.
Uluru este un monolit, adică un singur bloc de piatră – Informație care se găsește în următoarea secvență: ”Uluru, care este un monolit (un singur bloc de piatră)”.
Burringurrah este un monoclin, adică o cută în stratul stâncos – putem găsi această informație în secvența: ” Augustus este un monoclin (o cută în stratul stâncos)”.
Dacă vei vizita muntele Augustus, vei străbate 12 kilometri dus – întors, iar plimbarea va dura 6 ore – această informație este oferită la finalul textului suport: ”cărare de 12 kilometri (…) durează 6 ore”.
Să aflăm despre predicatul nominal:
Predicatul nominal – are în componența sa un verb copulativ însoțit de numele predicativ și descrie subiectul. Spre exemplu: Dan este fericit.
În textul dat spre analiză, poți identifica predicate nominale precum: fratele cel mare e cel puțin la fel de interesant; este un monolit; reprezintă doar o treime din stâncă; fiind ascuns sub suprafață.
La punctul 5 – îți poți folosi propria voce. Având în vedere că ți se cere să îți argumentezi alegerea, trebuie să oferi un motiv pentru traseul ales. Spre exemplu, ai putea spune că ai alege o expediție spre vârful muntelui pentru a te putea bucura de priveliștea pe care o poți observa de acolo.
La punctul 6 – te poți folosi de informațiile care îți sunt oferite în textul suport: ”câmpiilor secetoase ale regiunii Gascoyne”; ”lanțuri muntoase din depărtare”. În redactarea scrisorii tale, folosește mărcile subiectivității (am rămas impresionat; mi-a plăcut; am văzut etc.).
Fiind o scrisoare, îți recomand să nu uiți de structura specifică acestui tip de text. Iată câteva sugestii:
- Formula de început – spre exemplu: Dragă X.
- Menționează scopul scrisorii – spre exemplu: Îți scriu această scrisoare pentru a-ți relata despre minunatul peisaj -pe care l-am observat astăzi.
- Respectă normele de ortografie – un text trebuie să fie scris corect pentru a fi înțeles de cititor/destinatar.
- La final, concluzionează ce ai spus – poți spune cum te simți în urma celor relatate. Spre exemplu: Peisajul descris mi-a oferit o stare de bine, m-am bucurat de această zi la maxim.
- Formula de încheiere – spre exemplu: Cu bine, Y./ Pe curând.
Despre verbele copulative poți afla mai multe aici: https://brainly.ro/tema/279944
#SPJ5